Бойко Борисов: Ако спазваха Маастрихтските критерии, нямаше да има финансова и дългова криза в Европа

Три държави – Финландия, Дания и България спазват Маастрихтските критерии. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Словакия Роберт Фицо. Борисов отговори на въпрос на словашка телевизия за присъединяването на България към Шенгенското пространство, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус” Денка Кацарска. По начина, по който България пази границите, отдавна сме в Шенген, заяви Борисов.
„Но, ако именно тези държави, които цитирате спазват Маастрихтските критерии, нямаше да имаме финансова и дългова криза в Европа. Всички щяха да имат под 3 % бюджетен дефицит. България е втора в Европа по нисък външен дълг и има под 2 % бюджетен дефицит”, каза Борисов.
„Ние сме в момента единствената надеждна граница на Европейския съюз на границата с Турция. Българската държава всеки ден харчи огромни пари, за да покрива миграционния натиск от Сирия. Аз се надявам този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решен. Защото ние харчим огромни пари, за да пазим Европейския съюз. Стотици са вече бежанците, които са в България. Ние така охраняваме границата и поемаме всички пасиви, като реален член на Шенген. А ние не сме изпълнили 99 % от критериите, ние сме изпълнили 100 % от критериите. Ако въведат 120 % критерии, то и Словакия трябва да ги изпълнява”, каза Бойко Борисов.
„Може да спите спокойно, България се справя прекрасно”, каза Бойко Борисов.
Искам да подкрепя с всички сили амбициите на Република България за присъединяване и влизане в Шенгенското пространство, това каза Роберт Фицо, премиер на Словакия.

Станете почитател на Класа