В ЮАР откриха древни оръдия на труда

В южната част на ЮАР в близост до град Мосел Бей има много пещери, които някога са били обитавани от праисторическия човек. Това място, което е известно с името си "Пинакъл пойнт", започна да се изследва от учените от 2000 г. насам. Специалистите са обнадеждени и твърдят, че откриват многобройни следи от представители на "Homo sapiens".

Едно от най-новите открития хвърлят известна светлина върху античната епоха, която предхожда масовото преселване на човечеството към други континенти, които е започнало преди около 60-65 000 години.

При проучването на утайка на дълбочина от 13,4 м. археолозите се натъкнали на множество дребни, преработени парчета кремък, наречени микролити. Прикрепени към дръжка, те могат да бъдат част от древно копие, харпун или дори стрела.

Досега учените открили 27 микролити, чиято дължина не надвишава три инча. Предположенията са, че те са били използвани преди около 71 000 години, като възрастта им е определена от оптично тестване.

Особенна ценност на откритите микролити е, че те са били направени отдавна, още във времената, когато разумния човек се е намирал на примитивното ниво от своето развитие.

"Находката свидетелства за това, че хората още тогава са били доста съобразителни и са предавали своите знания от поколение на поколение", казва проф. Къртис Мариан от Института за изследване на човешкия произход, пише списание "Нейчър". Според него е "много вероятно, трансфера на знанието да е било придружено от развитието на езика".

/НИ/

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа