Цветан Цветанов: Имаме предположение за извършителя на атента в Бургас

Никога не сме поставяли срокове за разследването на атентата в Бургас, това не е лесно упражнение. Работим изключително интензивно със структурите на Интерпол и Европол, както и с нашите атлантически партньори. Нямаме безспорни доказателства, който да водят до която и да е групировка, но имаме предположения коя е тя. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.

Интерпол и Европол са подпомагали с високотехнологични експертизи, но разследването е изцяло на българските органи, категоричен е още той.

Попитан за скандала със съдия Венета Марковска, Цветанов заяви, че може би е нямало да изпаднат в подобно положение, ако бяха представили две кандидатури. "От тук нататък всичко е до решението, което Марковска ще вземе. Това няма отношение до изпълнителната власт, а що се отнася до писмото, което е входироно в МВР - ние сме длъжни да разследваме сигнала", заяви шефът на МВР.

Разговорите, които съм водил в Европейския парламент и Еврокомисията, аз съм дал абсолютно всички необходими доказателства за прозрачност, коментира още вътрешният министър.

Попитан дали не е редно да се провери истинска ли е или не информацията за Венета Марковска, той заяви, че тя е сезирала прокуратурата и ако от прокуратура се обърнат към МВР - те ще разследват.

Запитан за оправдателната присъда на Марио Николов, той заяви, че си задават много въпроси - как в Германия Николов е осъден, а у нас е оправдан. "Необяснимо е как едно дело, което е от 2006 година в момента е на втора инстанция", запита той. Цветанов заяви, че Съдебната система е независима и всеки един коментар в тази посока му създава определени проблеми. "Това, което ние правим е да подобрим събирането на доказателства и също така увеличихме броя на дознателите", коментира още той.

Що се отнася до делото "Килърите" Цветан Цветанов заяви, че това е едно изключително сложно дело и дава нагледна представа как е изглеждала в страната ни симбиозата между организираната престъпност и хора, които са влияли да не бъдат закачани определени лица. Съответно тези лица са натрупали и завидни парични средства. "Тази група ще бъде разследвана по още три убийства сред което е и това на Юри Галев", коментира вицепремиерът. Надяваме се, че това, което е събрано като доказателства ще е достатъчно, за да има един обективен процес и присъда, която да съответства на извършените престъпления, коментира още той.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа