Група във фейсбук поиска оставката на Венета Марковска

Група във фейсбук, озаглавена „Аз съм Георги Тонев Колев”, от вчера иска оставката на Венета Марковска, която наскоро бе избрана за конституционен съдия. В нея засега членуват около 180 души.

Създател на групата е блогърът Асен Генов. В нея освен обикновени граждани, членуват и политици, журналисти, общественици, юристи. Сред потребителите, които са влезли в групата, са червените депутати Димитър Курумбашев, Мая Манолова, Татяна Дончева. „За” каузата са Любен Дилов-син, Владимир Каролев и др.

„След като станаха публично известни скандални факти, свързани със съдебната й практика, вместо да се оттегли, съдия Венета Марковска се оплете в лъжи и поиска да бъде издирен авторът на, както тя го нарича, донос. Писмото, с което обществеността бе уведомена за редица недопустими действия от нейна страна, е подписано от Георги Тонев Колев. Венета Марковска иска от вътрешния министър и главния прокурор да бъде издирен Георги Тонев. Аз съм Георги Тонев!”, се казва в писмо, публикувано на страницата на групата.

„Тази група е за оставка на Венета Марковска и Анастас Анастасов...Защо Анастасов? Помните ли парламентарната група "Верту"? Заради отсъствие на Цачева, Анастасов не можа да се присъедини към групата, която трябваше да получи подарък - скъп телефон Верту. Шефката на кабинета на Анастасов се обадила на организаторите и ги попитала "дали г-н Анастасов не може да си получи подаръка, тъй като не може да дойде лично...Ето затова”, пише още в писмото.

Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу съдия Венета Марковска. За това намерение и предстоящо усилие разказа в Брюксел вчера МВР шефът Цветан Цветанов. По думите му, това ще се случи в кратки срокове. Самата Марковска поиска „доносникът” да бъде открит. Ден след това си искане, новоизбраният член на Конституционния съд все пак се сети да поиска и информацията от „доноса” да бъде проверена.

Сигналът срещу Марковска бе подаден в правната комисия на Народното събрание при първоначалното й изслушване преди гласуването й за КС. Управляващите, независимите и части от опозицията открито застанаха зад Марковска с аргумента, че сигналът е анонимен.

В него обаче се преповтарят факти, оповестени в журналистически материали преди 2,5 години, в които се твърди, че след арест на приятеля на Марковска - Георги Георгиев, полицаите, които са го задържали, са уволнени. Осветяването на случая и обстоятелството, че уволнението е дошло след среща на магистрата с висш представител на МВР, принуди вътрешния министър Цветанов да възстанови полицаите на работа.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа