Троянският манастир под блокада

В Троянския манастир текат последни приготовления за погребението на патриарх Максим. Очаква се днес тук да пристигнат хиляди хора от цялата страна, за да се простят с Негово Светейшество.

Заради струпването им на едно място, от общината вече са създали организация за пропускателен режим на автомобилите. Полицията и пожарната са взели всички предохранителни мерки, за да няма инциденти по време на погребението. Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по цялото трасе до манастира, за да се предотвратят задръствания.

Траурната церемония ще започне в Троянската света обител към 15.00 ч. Вечният дом на патриарх Максим ще е в храмовата църква на манастира, точно зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Мястото вече е подготвено, остава да се уточнят детайли като вида и начина на поставяне на мраморната плоча на гроба. Ще се решава и как миряните ще влизат в храма, тъй като той може да побере не повече от стотина души.

Черно знаме се спусна от манастира, в който се замонашил покойният патриарх Максим още в сряда. Светата обител "Успение Богородично" в село Орешак е тясно свързана с житейския път на досегашния пръв духовник на Българската православна църква със светско име Марин Минков. Целият 98-годишен живот на дядо Максим е бил свързан с Троянския манастир. Негово светейшество е бил роден в близкото село Орешак, а на 12-годишна възраст родителите му са го дали за послушник в обителта. Там той всяка година се оттегляше за рождените си дни. Не успя само на последния си празник на 29 октомври, когато вече бе постъпил в болница с влошено здраве.

Още вчера в манастира е изкопан гробът и е подготвено мястото за вечен покой на тленните останки. То е непосредствено зад чудотворната икона на Св. Богородица "Троеручица". Върху камерата ще бъде поставена мраморна плоча. Тялото ще бъде закарано с кортеж в светата обител след опелото в катедралния храм "Александър Невски" в София.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа