Слободан Чашуле: Плевнелиев и Борисов да се извинят пред Музея на Холокоста

Слободан Чашуле, внук на Илия Кепев, директор на българската гимназия в Прилеп през 1918 г. заявява в интервю, публикувано през вчерашния ден от "Макфакс", че и Плевнелиев, и Борисов трябва да се извинят пред Музея на Холокоста в Скопие. С това, той по недвусмислен начин показва, че дефакто всички българи днес, независимо, че повечето от тях са родени след 1944 г. са "виновни" за депортацията на македонските и тракийските евреи!

Според Чашуле, "за България ще бъде трудно да обясни пред Европейския съюз своите позиции, свързани с Македония, тъй като в тях се крият косвени териториални и етнически претенции".

Затова "той предлага, в духа на необходимостта от засилване на македоно-българските отношения, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят страната и пред Музея на Холокоста в Скопие и в село Ваташа да се извинят за престъпленията на България по време на фашистката окупация".

"Аз още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и българите, и това не ме изненадва. Тази тенденция се виждаше отдавна, като българската блокада много трудно ще бъде формулирана от българската държава, тъй като за разлика от гръцкия проблем с нашето име, тук се крият и косвени претенции, както териториални, така и етнически. Такова нещо е трудно приемливо за Европейския съюз, особено когато българите, по един, според мен, малко странен и неприемлив начин искат да представят тази си позиция като протест срещу фашизма... Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не говори по този въпрос, а защо ние сега да го дискутираме, трябва да му се припомни:

"Господин премиер, с цялата си почит, Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация към евреите. Така че мога свободно да кажа, че президентът Плевнелиев, заедно с премиера Борисов са добре дошли от България в Музея на Холокоста, където да се извинят и да отидат след това до Ваташа и там също да се извинят за това престъпление, едно от многото, към македонския народ по време на фашистката окупация. Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която да се опитаме да празнуваме празници заедно, да изследваме историята и т.н. Всичко останало е само ирационална позиция, която няма да мине в Европейския съюз", твърди Чашуле за "Макфакс".

В заплахите от официална София той не разпознава реална основа, но смята, че става дума за "игра за домашна употреба".

"Как ще наложат вето заради това, че Македония направи филм за фашизма и фашистката окупация и погроми? Как ще дадат вето за влизането на Македония, за това че са крали българската история?

Първо, кражбата на история трябва да се дефинира, и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийското царство също сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и специални.

И накрая, как ще обясним пред Европа, че над 1000 години преди Френската революция на това място тук е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржуазната държава и всяко търсене на съществуването на нация в миналото, както правят те, е почти смешно. И това няма да мине в Брюксел. Но това е добра игра за домашна българска употреба", смята Чашуле.

/НИ/


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа