Митрополит Григорий Търновски поема временно БПЦ

Сред трима митрополити ще бъде избран новия патриарх на Българската православна църква, съобщи епископ Тихон, който е председател на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.

Условията, на които трябва да отговаря новият патриарх е да бъде най-малко на 50 г. и да е бил поне 5 години митрополит. Задължението да се свика нов църковно изборен патриаршески събор е на търновския митрополит Григорий. Именно пред този събор трябва да бъдат представени тримата кандидати.

След кончината на Максим, главният секретар на Св. Синод трябва официално да извести всички митрополити и днес те да се съберат в София. След като тленните останки на патриарха бъде освободено от Правителствена болница, те ще бъдат отнесени в храм „Св. Александър Невски“. Със сигурност и братските православни църкви ще изпратят представители за траурните церемонии, каза Тихон.

Той разказа, че ще запомни Максим като монах, който трудно вече може да се намери сред духовенството, с безкрайната си прецизност. „Искрено съжалявах, че през тези години той беше твърде самотен човек. Никой с изключение на най-близките му в домакинството не успя да спечели доверието му, за да има постоянна връзка с него. Никой не се постара да потърси неговия опит и мъдрост и лична душевност“, каза Тихон.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа