Който гласува, да управлява

Броят на депутатските мандати трябва да отговаря по броя гласували на изборите. В момента в България действа пропорционална изборна система. Примерно - имате 30% от гласовете и получавате 72 депутати от общо 240. Или пък имате 50 на сто от вота и вземате 120 народни представители. Оттам нататък започват проблемите. В изборната ни система няма национални листи. Затова пък имаме 31 регионални. Партията си получава спечелените мандати, после ги разпределя по региони - пропорционално на гласовете, които е получила. Дотук добре. Но има една последна подробност, която гласи, че във всеки район има определен предварителен брой мандати. И той е пропорционален на населението. Така се получават много различни по големина райони. Например Видин има само 4 мандата, а Варна - 14. И се стига до парадокси. Например през 2005 г. в 23-и район в София БСП взе 1 мандат, при положение че имаше цели 62 000 гласа. Затова пък ДСБ се обзаведе с 5 места при 36 000 гласа.

При което абсолютно всички бяха нещастни. Социалистите, че не вкараха онези хора, които са достойни. А г-н Иван Костов - че му влязоха депутати, които той не искаше. И затова ги бе сложил на 4-5-о място в листата. Иначе и двете партии си взеха мандатите като бройка в други градове. За това разминаване основна вина имаше системата Д'ОНТ. Но алгоритъмът бе махнат по мое предложение. Много е трудно да обясните на човек защо при 62 000 гласа му давате 1 място. А друг при 36 000 да вземе 5. Все едно отивате в магазина и ви продават хляб 5 пъти по-скъпо. Хората се дразнят от това. А ние искаме да повишим доверието в изборния процес, да направим системата по-справедлива.

Затова сега предлагаме мандатите да не се определят предварително според броя на населението, а според това колко души са гласували. Няма значение кой за кого е пуснал бюлетина. Ако хората са активни, ако са станали да гласуват, ще получат повече мандати. И обратното. Има райони, които са с по-малко население, но са по-активни. И ние ги наказваме, като им взимаме мандатите. И даваме повече на мързеливите райони, условно казано. Трябва да има и отделен район в чужбина. През 2009 г. гласовете от странство бяха достатъчни за формиране на 9 мандата. Те обаче по съществуващата система се набутаха в българските. Това изкриви донякъде резултатите, защото хората в българските райони си бяха "изработили" някакви мандати. И изведнъж им даваме чужбински. Така ДПС честно си спечели 4 или 5 мандата в Турция, които трябваше някак си да влязат в българските райони. И какво стана - в Кърджали всички мандати, с изключение на един, отидоха в ДПС. Това е лошо не само за българите, но и за турците.



Никой няма сметка в един български район да доминира една партия, защото това създава напрежение между хората. И е глупаво. Затова ние предлагаме трета идея - в чужбина да вземат мандат, според гласувалите.

Тези идеи на социолози и политолози обаче остават нечути от политиците. Те в момента се суетят из страната и са заети с мисълта как да бъдат преизбрани в следващото Народно събрание. А нашата цел е да премахнем вътрешнопартийните изкривявания.

И на тези избори ще е фактор и т.нар. социален вот. Той се появи наскоро. Има големи групи от хора - не само цигани, които живеят от социални помощи. Когато човек живее така, неговата основна мисъл е как да получи повече. Тази система не насърчава хората да работят, а да получават още повече помощи. Какво става - идва една партия преди изборите. И казва: "Ако дойдем на власт, ще ви дадем повече помощи". И хората гласуват за това обещание. Голяма част от него се изпълнява - помощите стават повече. И онези, които не работят, се увеличават. Но нали ви е ясно, че едно общество не може да се издържа само с хора, които са на помощи. То трябва да работи. Иначе никой не е щастлив от това, че получава помощи. Създаваме общество от аутсайдери, които не са щастливи. А работа в България има, колкото за целия китайски народ. Трябва да премахнем социалния вот, като не го стимулираме. На хората трябва честно да им се обясни - няма да има повече помощи, отивайте да работите. Няма да имате безплатен ток - трябва да сте достойни хора.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа