Най-скъпото кафе в света

кафеНай-скъпото кафе в света достига 1100 долара на 500 грама и се открива само и единствено в Тайланд.

Но преди да се вдъхновиш и да си купиш такова, трябва да знаеш – новината от какво се прави може да те разсъни повече от вкуса му.

Да! Любителите на кафето могат да останат неприятно изненадани след като разберат, че то всъщност е направено от екскрементите на слонове.

Зърната идват от слонски изпражнения, изхвърлени по естествен път от огромните бозайници.

След това тези зърна се събират грижливо и се внимателно, а после преминават и през специална преработка, преди да бъдат консумирани. Накрая те придобиват приятен шоколадов вкус с нотка на ядки.

Между другото, до момента това наистина е най-скъпото кафе, а тепърва ще става и известно. Предшественикът му обаче напомня на него не само по цената…

Ето и кои бяха до скоро топ 5 на най-скъпите сортове кафе в света:

1. Kopi Luwak: между $115 и $500 за 500 грама
Преди кафето от екскременти на слон да бе обявено за най-скъпото, за крал на кафето се смяташе чудният сорт Kopi Luwak, който варира между 115 и 590 долара за 500 грама.
Kopi всъщност значи от индонезийски кафе, а Luwak е името на животното, което консумира кафени зърна и след това от изпражненията му се създава кафе.

2. La Esmeralda: $100 за 500 грама
Това кафе се извлича от специален сорт, който се отглежда единствено и само в Западна Панама. Има много силен вкус – резултат от студения климат, на който вирее.

3. St. Helena Coffee: $80 за 500 грама
Това кафе идва от малкия и почти непознат остров Света Хелена. Кафето напомня на зелена арабика, а зърната му са със стойността на злато на острова. Вкусът му е леко плодов, а ароматът – забележим.

4. Fazenda Santa Ines Coffee: $50 за 500 грама
Това кафе идва от Minas Gerais в Brazil. Произвежда се във Fazenda Santa Ines, където традициите са от особено значение. При него не е важно атмосферното налягане, а вкусът му има сладникави нотки на карамел и горски плодове.

5. Blue Mountain Coffee: $45 за 500 грама
Сортът кафе идва от източната част на Сините планини в Ямайка. Кафето има силен вкус, много освежаващо е и изобщо не се усеща мекота при вкусването му. Интересното е, че зърната му се използват и при направата на един от качествените ликьори – Tia Maria.


 

http://sin.bg/nai-skapoto-kafe-v-sveta-top-5-za-ceniteli

Станете почитател на Класа