Шамарът може да го съживи

Ефективна присъда за укриване на данъци - подобно нещо бившият италиански премиер Берлускони не беше очаквал. Медийният цар обаче засега няма да отиде в затвора. Това не му пречи да говори за "варварско решение".

Берлускони беше осъден и тлеещият от две десетилетия конфликт между бившия правителствен ръководител и италианското правосъдие пламна с нова сила. Съдът в Милано дори е на мнение, че Берлускони имал естествено влечение към криминални деяния, и което е още по-сериозно: той лично бил замислил и създал хитроумна система за укриване на данъци в големи размери. С парите се пълнели "черни каси" за всевъзможни тайни гешефти.

Берлускони и неговите привърженици сравняват присъдата с "варварство" и говорят за "край на демокрацията" и за "политически гонения". Всичко това означава само едно: че съдийското решение го е сварило неподготвен и го е изненадало със строгостта си. Вместо исканите от прокурора три години и осем месеца, съдиите прецениха като основателна наказателната мярка от четири години. И не само това: поне пет години Берлускони няма да има правото да заема какъвто и да е публичен пост, а за три години ще бъде отрязан и от управлението на своите фирми.

Маратонско бягане с препятствия

Близо 10 години продължи съдебната процедура срещу Берлускони. В това време, бившият премиер и неговите защитници, се опитваха да блокират процеса с всевъзможни средства. За прокуратурата това беше нещо като маратонско бягане с препятствия. Около четири години продължиха разследванията, докато най-сетне се стигна до започването на съдебния процес през ноември 2006 година. Делата обаче постоянно бяха прекъсвани и отлагани. Ту Берлускони внасяше по някой закон, който му осигурява безнаказаност, ту се извиняваше с неотложните си задължения като премиер, за да не се явява пред съда. Парадоксалното е това, че дори сегашното решение срещу него може да бъде анулирано, ако Апелативният съд подкрепи жалбата на бившия премиер.

Осмиваният Берлускони

И без друго, присъдата ще влезе в сила, чак ако потвърдена от две други инстанции. Като се има предвид пословичната бързина на италианските съдилища и почти безкрайните възможности на защитата да им оказва влияние, няма да е пресилено, ако кажем, че решението може да се окаже с изминала давност още преди да е влязло в сила. И без друго, екс-премиерът е на 76 години, а италианската практика не позволява затворнически присъди за хора на подобна възраст. Съдийското решение, следователно е чисто символично, но точно това обстоятелство очевидно е разярило Берлускони още повече.

Съдбоносният 26-ти процес

Фактът, че му забраняват да заема публични постове и да ръководи фирми, представлява за него повече от публичен шамар. Още повече, че е излизал "сух от водата" на всичките 25 съдебни процеса, водени срещу него досега. Затова пък присъдата на 26-ия е твърде ясна и сурова: тя официално слага на Берлускони клеймото на данъчен измамник. Това си беше публична тайна, известна на цяла Италия, но сега тя е потвърдена официално. За Берлускони това утежнява нещата, още повече, че е подсъдим и по няколко други обвинения - и най-вече по едно обвинение за проституция с малолетни, което се гледа също в Милано. Булевардният печат го нарече процесът "Бунга-Бунга".

Тъкмо преди два дни Берлускони обяви, че смята да се кандидатира още веднъж на парламентарните избори през идната пролет. Неговата партия изпадна в тежка безтегловност след оттеглянето му от премиерския пост. Сегашната съдебна присъда може по парадоксален начин, да му помогне: спекулира се, че тя ще разбуди позадрямалия боен дух на Берлускони и ще го амбицира, независимо от напредналата си възраст, отново да поведе партийните редици към упревлението на страната. А и в парламента той би се сдобил с имунитет, който трайно да го пази от всякакви нови съдебни преследвания. Покрай всичко това, и бизнесът му, отново ще тръгне по старому...

Автор: К. Хофман, Редактор: Б. Узунова

DW.DE


Станете почитател на Класа