Промениха цвета на златото – жълтият метал може да е и червен, и дори зелен

Учени в Саутхемптън вече са в състояние да променят цвета на златото. Техниката се състои в създаване на релефна повърхност чрез миниатюрни повдигнати или врязани участъци, което променя начина, по който металът поглъща или отразява светлината.

Проф. Николай Желудьов, който ръководи екипа по нанофотоника и метаматериали на Университета в Саутхемптън, казва, че с използането на тази техника златото може да се оцвети в червено, зелено и много други нюанси. Техниката може да се прилага и към други метали, като сребро и алуминий. Формата, височината и дълбочината на релефните шарки определя начина, по който ще се държи светлината, когато достигне до повърхността на метала и оттам - какъв цвят ще се получи, обяснява проф. Желудьов.

„Видимият цвят на метала се променя за първи път по този начин. Цветовете на обектите, които виждаме навсякъде около нас, се определят от начина, по който светлината взаимодейства с тези обекти. Така например обект, който отразява червената светлина, но поглъща други дължини на вълните, ще се възприеме от човешкото око като червен на цвят. Това е основният принцип, който сме използвали в този проект. Нашите релефни шарки са миниатюрни - с големина от около 100 нанометра. Открихме, че можем да контролираме дължината на светлинните вълни, които металът поглъща и отразява”, обяснява професорът и допълва, че екипът му се опитва да продаде техниката, която може да се използва в бижутерията или за осигуряване на защита от фалшификация на документи и банкноти. Подробности за изследването са публикувани в списанията „Оптик експрес” и Джърнъл ъв оптикс”.


Станете почитател на Класа