Дали движението "Свобода за Газа" ще рухне заради антисемитски скандал?

Пропалестинското движение “Свобода за Газа”, което се стреми да пробие блокадата на ивицата Газа, бе обхванато от антисемитски скандал, който предизвика разделения вътре в него, както и засилена критика от експерти по Близкия изток. Американската съоснователка на движението Грета Бърлин писа в туитър в края на септември, че ционисти са управлявали концентрационните лагери и са допринесли за убийството на милиони невинни евреи.

Съобщението се появи в туитър профила на движението заедно с линк към видеозапис от Юстъс Мълинс, който обяви, че Адолф Хитлер се съюзил с ционисти, за да принуди антиционисти да приемат ционизма.

Ави Майер, която отговаря за социалните медии в Еврейската агенция на Израел, разобличи първа съобщението на Бърлин, в което тя обвинява евреи за холокоста. Бърлин, ожесточен антиционистки активист, пусна неясни и несвързани обяснения за съобщението, в това число, че видеото на Мълинс е било предназначено за частна група за дискусии във фейсбук. “Не отричам холокоста. И не подкрепям видеото, което съм публикувала, и никога не бих”, писа Бърлин.

Критици твърдят, че прибягването от страна на движението към ревизионизъм на холокоста и нацистка пропаганда, показва, че организацията не е нито заинтересована от пропагандиране на мира, нито от благополучието на обикновените палестинци в радикалния ислямски анклав Газа.

Американският експерт по Близкия изток Даниъл Пайпс каза по телефона за вестника вчера, че срещнал Бърлин през 2007 г., когато тя прекъснала реч, която той изнасял с Уафа Султан за “Заплахата на тоталитарния ислям към Запада” в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Той каза, че според него тя била “злобна и умопобъркана” и съобщението в туитър потвърждава това негово усещане от личната им среща.

В имейл до вестника журналистът от “Уийкли стандарт” Сам Шулман писа, че работата на Ави Майер е помогнала да се разкрие манталитета, привлечен от дълбоко антисемитски начинания като “Свобода за Газа”. “Някои обаче си позволяват да бъдат въвлечени в полемика, в която движението отрича нацистките си позиции и след това се представя като реформирано. Не е нужно да бъдете поддръжник на Хитлер, за да бъдете поддръжник на кървавия и лъжлив антисемитизъм и на войната”.

Канадската писателка и участничка в движението “Свобода за Газа” Наоми Клайн съобщи в туитър миналата седмица, че се е оттеглила от Съвета на движението. “Продължавам да подкрепя мисията, но лидерството се е променило, откакто станах член”.

Джералд Щейнберг, председател на базираната в Ерусалим неправителствена организация “Монитор”, писа вчера, че движението “Свобода за Газа”, подобно на други анархистки и радикални политически групи, дава възможност за изява на хора с доста лични интереси и проблеми.

“Това магнетично привличане на крайни личности като Грета Бърлин е особено силно в твърдолинейни, антиизраелски структури, свързани с движението “Би Ди Ес” (Бойкот, лишаване, санкции - пропалестинска кампания за бойкот на Израел) и обявяването на Израел за незаконен”.

“Движението “Свобода за Газа” загуби и малкото доверие, което имаше, след фиаското с флотилията през 2010 г. Същото се отнася и за “Еврейските гласове на мира” - група, тясно свързана със “Свобода за Газа” и и “Би Ди Ес”, продължи той.

Все по-често появяващите се отрицателни прогнози за бъдещето на движението “Свобода за Газа” показват, че организацията е понесла непоправими щети и сега на нея се гледа като на лява неонацистка група.

Остава открит въпросът дали поддръжниците на движението ще прекъснат потока от дарения и дали други членове на Съвета на организацията, като американският лингвист Ноам Чомски и архиепископ Теодосиус Аталла Ханна от Гръцката православна патриаршия на Ерусалим, ще е оттеглят от него.

БТА

Станете почитател на Класа