България и Румъния свързани с втори мост до ноември

Само 18 метра делят Румъния и България при Видин и Калафат. Толкова е дълъг последният елемент от „Дунав мост” 2, който ще свърже двете страни най-късно през ноември.
Политическите проблеми на съседите обаче бавят създаването на българо-румънска компания за управление на съоръжението, отбеляза във Видин транспортният министър. Ивайло Московски пристигна в града, за да инспектира строежа на моста, който ще бъде с обща дължина 1 791 метра.
По думите на министър Московски след няколко опити за срещи и изпратени писма, отговорът на правителството в Букурещ е, че няма мандат за водене на такъв тип преговори.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията изрази опасенията си, че може да се стигне до ситуация, в която съоръжението ще бъде готово, а няма да има кой да го управлява. С проблема е запозната и Европейската комисия.
Последният сегмент на моста „Видин – Калафат” ще бъде поставен до месец, като през първата седмица на ноември се очаква мостът да съедини двата бряга и по него да може да се преминава пеша.
Довършителните работи са свързани с хидроизолационни дейности, за които е необходимо температура от над 5 градуса, което може да ги отложи за пролетта на следващата година.
btvnews.bg

Станете почитател на Класа