Собственици на заведения в Студентски град внесоха в парламента предложения за промени в Закона за висшето образование

Собственици на заведения за хранене и развлечение в Студентски град внесоха в парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта предложения за промени в Закона за висшето образование. Според сега действащия закон, заведения, които се намират на разстояние до 100 метра от студентските общежития трябва да затварят най-късно в 22.00 часа. “В този вид Законът за висшето образование е поредният пример за отношението на държавата към бизнеса в България - вместо да го стимулира и да създава подходяща бизнес среда, тя го репресира”, отбеляза Диян Тунджев, собственик на заведение в Студентски град. По думите му - законът не осигурява безопасност, сигурност и спокойствие на студентите.
“Необходими са други ефективни мерки. Според нас трябва да се засили полицейското присъствие, осветеността в Студентски град, както и да се изгради видео наблюдение”, отбеляза Тунджев. Той посочи, че опасността за студентите се намира между заведенията и общежитията, затова контролът в общежитията трябва да се подобри.
“Заведенията за хранене и развлечение не трябва да се приравняват с казината и игралните зали - това е абсурдно. Не може за един ресторант или бар да работи до 22.00 часа”, коментира юристът Вангел Кьосев. По думите му - Законът за висшето образование поставя бизнеса в Студентски град в неравностойно положение, спрямо бизнеса във всеки един друг квартал на София.
“В Студентски град има 51 общежития и 91 частни кооперации - в него живеят много хора, които не са студенти. Студентски град отдавна не е кампус и причината за това е държавната политика, която е разрешила строителството в квартала, както във всеки друг”, коментира Вангел Кьосев.
Сред внесените предложения на собствениците на заведения в Студентски град е и това, те сами да финансират частна охрана от пет патрула, които да наблюдават за реда в Студентски град от 20.00 часа до 06.00 часа.
focus-news.net

Станете почитател на Класа