Българи замесени в трафик на кокаин

Испанската полиция задържа в открито море две яхти с над 500 кг кокаин. Смята се, че яхтите са на българска наркогрупа. Единият от плавателните съдове е пренасял дрогата, а другият е бил спомагателен. С него наркотиците е трябвало да бъдат доставени до бреговете на Испания.
Операцията е проведена в сътрудничество с Британската служба за борба с организираната престъпност. Четирима българи, сред които жена, са задържани, след като трафиканти се опитаха да прехвърлят половин тон дрога насред Атлантическия океан, край Канарските острови.



„Радио Свобода”: На Канарските острови бяха арестувани четирима българи с половин тон кокаин
На Канарските острови в понеделник бяха арестувани четирима български граждани, у които беше намерен половин тон кокаин, предава руското „Радио Свобода”.
Наркотиците са били намерени на яхта, която принадлежи на българин, който живее във Великобритания. Задържани са също така граждани на Испания и Латинска Америка, заподозрени в съучастничество в контрабандата на кокаин.
Преди две седмици край бреговете на Испания беше задържан друг български плавателен съд, на борда на който бяха открити три тона кокаин.

„Пенинсула”: Българи с 500 кг кокаин са били задържани край Канарските острови
Четирима българи са били арестувани вчера край испанските Канарски острови с близо 500 кг кокаин, идващ от Венецуела, съобщава арабското издание „Пенинсула”.
„Двете яхти са плавали под британски флаг, и са принадлежали на двама българи, които пребивават във Великобритания”, пояснява министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов.
Наркотикът е бил скрит под палубата на една от яхтите и е трябвало да бъде преместен в друга яхта, която е била празна. Замесени са също и заподозрени лица от Испания и Латинска Америка.

АФП: Българи с 500 кг кокаин са били арестувани край Канарските острови
Четирима български граждани са били арестувани край испанските Канарски острови с близо 500 кг кокаин, идващ от Венецуела, съобщи българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от АФП.
„Двете яхти, плаващи под британски флаг, са принадлежали на двама български граждани, пребиваващи във Великобритания”, пояснява Цветанов.
„Двама от четиримата арестувани, включително 26-годишна жена, са познати на властите заради трафик на хашиш към Испания”, добавя министърът.
Наркотиците са били скрити под палубата на една от яхтите и е трябвало да бъдат прехвърлени към друга празна яхта.
Замесени са също и заподозрени от Испания и Латинска Америка.
Преди две седмици, български товарен кораб е бил спрян край Югозападния бряг на Испания с три тона кокаин на борда.

”Диарио де ависос”: В открито море са заловени две яхти с 500 кг кокаин на борда
Агенти на Националната полиция са заловили в морето два плавателни съда, в които са открити над 500 кг кокаин, съобщава електронното издание на испанския вестник ”Диарио де ависос”, позовавайки се на изявление на властите на Канарските острови.
Това съобщи днес директора на полицията, Игнасио Косидо, от град Лас Палмас де Гран Канария. Според информацията, яхта с 500 кг кокаин на борда е пристигна преди три дни на 500 мили от Канарските острови.
При тази операция са били арестувани четирима български граждани, както и друг плавателен съд, който е бил с цел оказване на логистична подкрепа.
Претърсването на двете яхти е станало в сътрудничество с два екипа на специалните части.
Властите на Канарските острови посочват, че за първи път при паралелна операция срещу две лодки е напълно разкрита цялата структура на морска престъпна организация, създадена от българи.

БНТ
Четирима българи са задържани във връзка с трафика на 500 кг кокаин край Канарските острови

Четирима българи, сред които жена, са задържани, след като трафиканти се опитаха да прехвърлят половин тон дрога насред Атлантическия океан, край Канарските острови, предаде БНТ. Както и при първия случай, дрогата е тръгнала от Южна Америка, а според испанската полиция, наркотрафикът е организиран от българи. „Двама от тях са достатъчно известни за българската охранителна система. Другите двама не са в полезрението на оперативната дейност и то по-специално от тези четирима българи има трима мъже и едно момиче. Момичето е доста младо, така че тя няма никакво отношение в минал период от време. Това, което е интересно за другите двама, които са криминално проявени, е, че преди години те са задържани като съпричастно към група за внасянето на три тона и половина хашиш на територията на Испания. И също така, имуществото и вещите, които са събрани тогава в това разследване, са на стойност над 5 милиона евро", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На въпрос на БНТ защо е намесена и британската служба за борба с организираната престъпност СОКА, министър Цветан Цветанов каза: „За тези две яхти, те са собственост на двама българи, които не са арестувани, но ние знаем кои са, знаем къде са и двете яхти плават под Британски флаг. И това са част от действията, които сме предприели при обмяната на оперативна информация между българските служби и представителите на Великобритания. Двете яхти, които са задържани, са под британски флаг”.

Испанските власти заловиха две яхти на българска престъпна организация с 500 кг кокаин
Испанската полиция задържа в открито море две яхти с над 500 кг кокаин. Смята се, че яхтите са на българска наркогрупа, предаде агенция ЕФЕ.
Единият от плавателните съдове е пренасял дрогата, а другият е бил спомагателен. С него наркотиците е трябвало да бъдат доставени до бреговете на Испания.
Операцията е проведена в сътрудничество с Британската служба за борба с организираната престъпност.

Станете почитател на Класа