Днес ще има "синя луна"

Днес чакаме Синя луна. Това явление през годините е вдъхновявало почти всички наблюдатели на небето и особено писателите. Терминът е станал символ на нещо, което се случва изключително рядко.

Синята луна всъщност е просто понятие, което отбелязва случаите, в които два пъти в един и същи месец има пълнолуние, пише dartsnews.bg.

Обикновено в една година има 12 пълнолуния. Но когато в месеца това явление се случи два пъти, пълнолунията в годината съответно стават 13. Затова фаталистите считат Синята луна за нещо сензационно. За тях дори самото пълнолуние носи особен знак, че ще се случи нещо необичайно, а какво остава, когато то се съчетае с фаталното число 13?

Между две пълнолуния има средно 29,5 денонощия. В същото време средната продължителност на месеца е 30,5 денонощия. Затова през около две години и половина пълнолунията са 13. За втората пълна луна в месеца се казва, че е „синя“. В рамките на един век има 41 сини луни. В алманасите (т.н. вечни календари) от 19-ти век се казва, че „Синя Луна” има, когато един сезон е с 4 пълнолуния вместо обичайните 3.

В някои случаи наистина Луната наистина има син оттенък, но това явление не е астрономическо. Причина за него обикновено са прахови частици и дим, изхвълени в атмосферата след вулканични изригвания. Друга причина могат да са и големи горски пожари.

„Ако има хора, които вярват в някакви странни сили и предсказания, свързани с небесни явления, бихме могли да кажем, че за тях това представлява интерес, но що се отнася до научните изследвания това е нещо съвсем нормално и обичайно като явление”, обясни пред "Стандарт" астрономът от роженската обсерватория Никола Петров.

На 31 август, ще наблюдаваме първата "синя луна" от март 2010 г., а следващата ще се появи чак през юли 2015 г.


Източник:novinata.net

Станете почитател на Класа