Строгите наказания - политическа мода в Русия

Руски опозиционери посрещнаха вчера с вълна от критики инициативата на Антон Цветков - лидер на общественото сдружение “Офицери на Русия”. В послание до президента Владимир Путин той предложи да се криминализира неподчинението на полицаи, наказвано в момента според административния кодекс, информира в. “РБК дейли”.

Цветков “уведомил” Путин, че се “изостря възмутителната практика някои граждани да не се подчиняват на законни искания от страна на полицейски служители по време на т. нар. неразрешени масови прояви”. Според него “освен със съд непокорните на полицията трябва да се наказват с глоби до 1 милион рубли или арест до шест месеца”, посочва изданието.

“РБК дейли” цитира критични коментари на “хора с най-различни възгледи”. Според депутата от управляващата партия “Единна Русия” Вячеслав Лисаков предложението изобщо не трябва да се разглежда като законодателна инициатива. Правозащитникът Валентин Гефтер твърди, че проблемът е “изсмукан от пръстите” и с отвореното си писмо Цветков изглежда цели скандал, тъй като не го е обсъдил предварително с експертната общност.

Друг защитник на човешките права - Лев Пономарьов, и лидерът на полицейски синдикат Михаил Пашкин изтъкват, че Цветков ревностно брани позициите на силоваците в Русия в обществените комисии, където заседава.

Според източник на вестника в Кремъл “писмото на офицерите” още не е пристигнало в президентската администрация, но явно е лична инициатива и държавното ръководство смята, че темата трябва да бъде разглеждана по-широко. Той не се ангажирал да отговори дали Русия ще криминализира неподчинението на полицията, но заявил, че при днешното негативно отношение към служителите на реда “просто няма как да говорим за изграждане на правова държава”.

Опитите за въвеждане на по-сурови мерки в наказателния кодекс стават политическа мода в руската държава, констатира “Независимая газета”. Всекидневникът припомня скорошната инициатива на Иля Костунов, депутат от “Единна Русия”, поискал криминални наказания за критика срещу съдии.

Вчера председателят на президентския съвет по човешките права Михаил Федотов влезе в полемика с Костунов, като настоя за обратното - в руския наказателен кодекс да бъдат върнати премахнатите санкции за възпрепятстване на критиката. Според Федотов идеята на депутата явно противоречи на конституционната свобода на изразяване на мнения, се казва в материала.

Държавната дума няма готовност да приложи нововъведението на “Офицерите на Русия” - поне докато не го е одобрил президентът, пише “РБК дейли”. Шефът на ресорната законодателна комисия в парламента Павел Крашениников коментира: “Ако решаваме всички проблеми само със скалпела, нищо няма да стане.”

Политологът Игор Юргенс вижда предложението като брънка от логическа верига, свързваща последните събития в Русия: “И процесът срещу “Пуси райът”, и предложението да се наказват критиките срещу съдии, и обявяването на неправителствени организации за чуждестранни агенти, и законът за клеветата…”.

Хората в Русия скоро ще се сблъскат с “още много анекдотични инициативи”, прогнозира пред “Независимая газета” наблюдателят Глеб Павловски. Според него обаче “тази тенденция е безперспективна, защото в крайна сметка може да предложи само държава от фашистки тип. Но за тази цел ще е нужен преврат”.

В Русия все по-често изправят на съд опозиционери за покушения срещу полицаи. Насилието, упражнено от пазители на реда, обаче остава безнаказано, твърди “Новие известия”. Правоохранителите не понасят според вестника отговорност “дори ако става дума за реално счупени ръце и мозъчни сътресения. Полицейските служители, извършващи престъпления, странно защо не се поддават на разпознаване”.

Рядко са успешни и опитите да се търси отговорност от полицаи за незаконни задържания, разпръсване на митинг или заплахи, пише вестникът. По принцип хората в Русия избягват да подават жалби за неправомерни действия на полицията, опазвала реда по време на масови прояви, изтъква Елизавета Приходина, юрист на опозиционното движение “Солидарност”.

Наистина е възможно да бъдат наказани служители в полицията, нарушили закона, “но тази борба изисква големи усилия”, подчертава правозащитничката и обяснява: “Може да станеш обект на заплахи, да се фалшифицират наказателни дела срещу човека, който подава жалба.”

БТА

Станете почитател на Класа