Трудовите ограничения за българите и румънците във Франция са имали ограничен ефект

Париж. Асоциациите за защита на правата на ромите са единодушни, че за подобряване на положението на това малцинство във Франция, Париж трябва да отмени съществуващите ограничения, които им пречат да получат работа, както това е възможно за всеки френски гражданин. Причина за това е частичното ограничение на достъпа до френския пазар на труда за гражданите на България и Румъния, откъдето идват повечето чуждестранни роми във Франция, пише в. „Фигаро”.
За да се предотврати масов приток на имигранти след влизането на двете страни в ЕС през 2007 година, за техните граждани бяха въведени „преходни разпоредби”, които все още действат в осем европейски страни. Във Франция българите и румънците могат да кандидатстват за работни места в едва 150 професии, в които е налице недостиг на персонал.
В резултат на бюрократичните спънки и такса, дължима на имиграционните служби и понякога стигаща до 50% от възнаграждението, нито един чуждестранен ром не заема длъжност в отворените за България и Румъния професии.
Така, за да успокои напрежението, породено от последните случаи на експулсиране на роми от Франция, френското правителство днес ще проведе среща, на която може да реши на премахне „преходните разпоредби” повече от година преди поставения от Брюксел краен срок.
Според ЕК вдигането на забраната едва ли ще предизвика вълна от имигранти във Франция, тъй като мерките така или иначе не са имали разубеждаващ ефект за желаещите да потърсят препитание в страната.






http://www.focus-news.net/?id=n1688124

Станете почитател на Класа