Шефовете на компании: плащат ни твърде много

Изненадващи резултати даде глобално проучване на Grant Thornton сред висшия мениджмънт на хиляди компании. Оказва се, че шефовете считат заплащането си за твърде високо.

Акционерите трябва да имат по-големи възможности да влияят на нивото на доходите на топ мениджърите, считат повечето от анкетираните близо 2,8 хиляди ръководители от 40 страни.

Две трети от шефовете са заявили, че възнагражденията на топ мениджърите са твърде високи. Така например, подобно мнение споделят 77% от ръководителите във Великобритания, предаде Индипендънт.

Резултатите от проучването сочат, че заплатите на шефовете изпреварват все повече нивото на доходите на редовите служители. 67% от бизнесмените са на мнение, че инвеститорите в компаниите трябва да имат по-големи възможности за влияние върху политиките за възнаграждения на топ мениджърите.

Заплатата на шеф в британска компания превишава пет пъти дохода на обикновения служител, по данни от изследването Income Data Services. Общите доходи на генерален директор на средна компания от FTSE 100 са достигнали за първи път през миналата година сумата от 3 млн. британски лири (около 3,814 млн. евро). За една година този показател е нараснал с 8,5%.

Въпреки това темповете на ръст на доходите на топ мениджърите бележи спад в сравнение с 2010 г., когато увеличението бе 49%. В същото време редовите служители са получили само 1,6% повече през миналата година, което е наполовина от нивото на инфлацията, т.е. доходите им реално намаляват.

77% от анкетираните смятат, че публичните компании трябва да разкрият политиките си за възнаграждения. Четирима от всеки пет анкетирани са на мнение, че длъжностите на генерален директор и председател на борда на директорите трябва да се дават на различни хора, за да се подобри контролът над вземането на решения.

Източник: www.technews.bg

Станете почитател на Класа