Битка в небето край София

На 25 август, 100 години след първия български полет, самолети от няколко държави ще се вкопчат в люта надпревара за завоюване на победа в небето край София. Представители на Великобритания, Хърватия, Словения и България ще опитат да грабнат приза в състезание по аеробатика, показвайки здрави нерви и акробатични умения във въздуха.

Пилотите ще трябва да се борят срещу времето, изпълнявайки предварително зададени атрактивни фигури от висшия пилотаж. Този, който изпълни задачата най-бързо и с най-малко грешки, печели надпреварата. Наказателни секунди ще се дават за излизане от трасето, или грешки при изписване на фигурите в небето. Българският представител е с най-слабия самолет, но има зад гърба си най-много прелетени часове. Това значително повишава шансовете му да надвие противниците и да грабне победата.

Историята на българската авиация еедно от нещата, с които можем да се  гордеем. България е имала собствено самолетостроене и е изнасяла самолети за други страни.Нашите летци са били пример на професионализъм и смелост, опитът и успехите им и днес се изучават в цял свят.

Авиошоуто, което ще се проведе от 25 до 26 август на летище Лесново край гр. Елин Пелин под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, е посветено на 100-годишнината от първия полет на български самолет в родното небе.Инициативният комитетвключва „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА), фондация „Български ВВС“ и „Експо Тим”.Сред атракциите, подготвени от организаторите, са и парад на лека авиация, състезания с моторни парапланери и скокове с парашут. Зрителите ще наблюдават и невероятната акробатична въздушна демонстрация на HAWKS OF ROMANIA. Информация можете да намерите и в интернетна адрес avioshow.dir.bg

 

Билети за авио шоуто могат да бъдат закупени от TicketPro.bg, или на касите на летище Лесново – в дните на събитието.

 

Станете почитател на Класа