До два месеца в България започва изучаването на македонски "език"!

Сред македонците от Северна Гърция, които са изучавали езика по интернет е имало и двама гърци. Подобни езикови курсове се предвижда да започнат в рамките на следващите два месеца и в Сърбия и в България, а в Албания вече има обучение по македонски "език" в Kорча, Билища, Поградец и в Голо Бърдо, твърди на електронната си страница македонския "Дневник".

"Нашето най-голямо желание е македонският език да влезе в училищата в Голо Бърдо и учениците да могат свободно да го учат. В Албания трябва да се създадат условия нашият майчин език да се учи в редовното През последния месец и половина той преподава "езика" и в Билища, в Kорча и в Поградец, където се отвориха първите класни стаи.

За разлика от Албания, нашенците в Гърция могат да изучават езика само във виртуално училище, чрез проекта "Учи македонски онлайн". Преди няколко месеца е имало опит да се организира обучение в Солун, но заради натиск, инициативата е била спряна. От октомври обаче, македонския "език" ще може да се учи в училище и виртуално в Сърбия и България.

Учителят от Албания Хaлилай, който с няколко ученици от Голо Бърдо тези дни пребивава в Охрид по време на летния лагер за македонски "език" казва, че децата искат да посещават курсовете.

"Интересът е много голям, а това е естествено, тъй като всеки иска да владее езика, на който говори, да може да се научи да пише и смята с него. Часовете се извършват в частни помещения, защото все още нямаме право да изучаваме езика в училищата", признава Халилай.

Той разказва, че след като е започнало обучението е бил подложен на натиск от страна на властите.

"Имахме проблеми с властите в Албания, които често ми отправят различни заплахи. Казваха ни, че може да носим отговорност, тъй като сме организирали езиковите часове без тяхно разрешение и че това било незаконно. Но все пак успяхме да продължим с нашата дейност, а родителите не се бояха да пуснат децата си на уроци", казва Халилай.

Македонката Елена Заркатха, която понастоящем е съветник в албанския град Билища казва, че там курсовете се провеждат два пъти седмично в три групи.

"Kупихме читанки и буквари от Македония, които са предназначени за най-малките, от 8 до 9 години, а по-големите, които вече владеят езика, учат повече история и география. Затова мислим тях да ги отведем в Охрид или в Kрушево", отбелязва Заркатха.


Станете почитател на Класа