Хизбулла” действа в България от десетилетия, според бивш агент на ЦРУ

Ерусалим. Бивш агент на ЦРУ, известен с работата си в конфликтни райони, заяви, че „Хизбулла” действа в България от десетилетия, но предупреди следователите в София, разследващи атентата в Бургас, да не се хващат на заключения относно Иран, пише израелският вестник “Таймс ъф Израел”.
Робърт Баер, който е работил в Ливан за американската разузнавателна служба, заявява пред българска медия, че разследващите не трябва да разчитат на помощ от САЩ или Израел за намирането на организаторите на атентата в Бургас, отнел живота на петима израелци и един българин, тъй като и двете държави имат интерес от хвърлянето на вината върху Иран.
„Не можете да получите обективен отговор от тях. И САЩ, и Израел искат да поведат война срещу Иран”, казва той. Въпреки това той допълва, че терористичната организация „Хизбулла”, базирана в Ливан, действа в България и Източна Европа от 80-те години насам.
Миналата седмица вестник „Ню Йорк Таймс” съобщи, че „Хизбулла”, смятана в ЕС за политическа организация, е получила пълна свобода да оперира в Европа. „Те имат истински, тренирани агенти в Европа, които не са били използвани отдавна, но ако поискат да ги активизират, те могат”, казва пред изданието Александър Рицман, политически съветник в Брюксел.
Баер предупреждава още, че разногласията между САЩ и Израел по въпроса за справянето с иранската ядрена програма може да попречи на разследването.





http://www.focus-news.net/?id=n1687513

Станете почитател на Класа