Австралия прие закон за прехвърлянето в чужбина на търсещите убежище в страната

Сидни. Парламентът на Австралия прие закон, позволяващ прехвърлянето на пристигащите с лодки бежанци в други държави, въпреки протестите, че бежанците могат да бъдат задържани неограничено време в отдалечените лагери.
Горната камара на парламента прие закона в четвъртък, след месеци на политически спорове, позволявайки на правителството да изпрати търсещите убежище в Папуа нова Гвинея или Науру, където да чакат решение по исканията им за предоставяне на бежански статут, предаде АФП.
Това е компромис от страната на лявоцентриското правителство на лейбъристите, което беше изоставило досегашната политика, водена от предишния премиер консерватор Джон Хауърд.
„Честно казано не мога да кажа, че приетият днес закон отговаря в достатъчна степен на методите на Лейбъристката партия, партия основаващ се на социалната справедливост, компромиса и честността”, каза сенатор Гевин Маршал.
Правителството и намиращите се в опозиция консерватори на Тони Абът гласуваха заедно за приемането на законопроекта.
Зелените поискаха няколко поправки в закона, за да се осигури по-голяма защита на човешките права и да се попречи на търсещите убежище да бъдат задържани извън границите на страната за повече от 12 месеца, но те бяха отхвърлени.



http://focus-news.net/?id=n1686749

Станете почитател на Класа