Финландия се подготвя за разпадането на еврозоната

Хелзинки. Финландия се подготвя за разпадането на еврозоната, предупреди външният министър на страната. Северната държава се подготвя за мащабна валутна криза, докато напрежението в еврозоната расте, и посочи, че повече няма да тихомълком да толерира нови финансови спасявания или фискални съюзи, пише вестник “Дейли Телеграф”.
„Трябва открито да посрещнем възможността за разпадане на еврото”, каза Ерки Туомиоя, дългогодишен външен министър на страната и член на Социалдемократическата партия – една от шестте в коалиционното правителство на Финландия. „Това не е нещо, за което някои – дори евроскептиците „Истински финландци” – ще се застъпи във Финландия, да не говорим за правителството. Но трябва да сме подготвени”, казва той пред изданието. „Нашите власти, като всички останали и като всяка главна администрация, имат нещо като оперативен план за всеки случай”, допълва той.
По думите му, има единодушие, че разпадането на еврозоната ще струва повече в краткосрочен и средносрочен план, отколкото справянето с кризата.






http://focus-news.net/?id=n1686747

Станете почитател на Класа