Робството е живо в Подмосковието

Десетки граждани на Виетнам очакват депортиране от Русия, след като Би Би Си разследва твърдения, че в шивашка фабрика край Москва се използва робски труд.

Виетнамски работници от фабрика “Винащар” - също притежавана от виетнамци, съобщиха, че ги карат да работят до 18 часа в денонощие, седем дни в седмицата. Хората се оплакваха, че получават лоша храна, че редовно ги бият и им забраняват да напускат територията на предприятието.

“Работя тук от година и половина”, разказа пред Би Би Си една от работничките, Нгуен Тхи Бик Туен. “Заплатата ми едвам стига за ядене: два пъти дневно купичка ориз и хляб. Често ни бият, неотдавна пребиха 20 души.”

Когато пристигнахме във фабриката, производството вече бе спряно. Работниците обаче казаха, че гардовете не ги пускат навън. Във фабричното помещение открихме 75 души. Настанени бяха да живеят в четири стаички - тесен коридор ги свързваше направо с производствения цех. Жиците в стаите бяха прерязани, контактите - демонтирани. Според работниците - за да не може никой да зареди мобилния си телефон.

Имигрантите ни показаха гърбовете си, почервенели от кожни обриви. Научихме от тях, че вече от два месеца не могат да се измият. За миене и зъбна хигиена там се отпускат общо пет литра вода седмично на всеки 25 души.

“Пристигнах, за да спечеля пари”, оплаква се Зъонг Тхи Тху Лам. “Обаче ме затвориха тук. Нямаме право да излизаме вън. През лятото ни пускат на двора, само колкото да си прострем прането, през зимата не ни пускат изобщо.” Стачка и наказание

Тези хора са пристигнали във фабриката от Виетнам, повярвали на обещанията за осигурена работа. За да получат договор, някои са платили на виетнамски посредници към 2 хиляди долара.

Повечето имигранти не разполагали с нужните средства. Посредниците им предложили решение - да вземат пари назаем от собствениците на предприятието. Щом обаче пристигнали в Русия, станало ясно, че средната месечна заплата във фабриката е само 7-8 хиляди рубли (220-250 долара). Трябвало обаче да плащат по 6000 рубли от тях за храна и квартира. И на практика било невъзможно да се издължат на фабричните собственици.

Според имигрантите тези с най-слаба квалификация са вземали едва по 3 хиляди рубли месечно. Заради приспаднатото за квартира и храна колкото повече време работели някои тук, толкова повече дългове трупали.

През май работниците вдигнали стачка. Собствениците на фабриката поканили на среща с имигрантите представители на виетнамското посолство в Русия. Дипломатите обаче само напомнили на стачниците, че са подписали договори и трябва да ги спазват.

Би Би Си разполага с видеозапис от разговора между работниците, фабричната администрация и служителите в посолството на Виетнам. Работниците разказаха, че след стачката 17 души са били бити. Виетнамското посолство твърди, че липсват доказателства за това.

Видеото показва как Нгуен Куанг Туан - топмениджър от фирмата “Винащар”, казва на работниците: “Ако искате да се прехвърлите на работа в друга фабрика, тя трябва да изплати вашите задължения. Ако искате да се върнете във Виетнам, също трябва да върнете парите”.

Работници посочват, че мнозина от тях са били жестоко пребити след стачката. Нгуен Ван Зунг ни разказа, че и той, и мнозина негови колеги са били викани един по един в отделна стая, за да ги бият.

“Синът на стопанката ме викна в стаята край входа. Там ме наобиколиха седем души и почнаха да ме бият с ръце и крака, намятаха ми парцал на главата, загдето отказвахме да работим и настоявахме да ни платят заплатите”, обяснява младежът.

Не успяхме да получим коментари от ръководството на “Винащар”. Всички наши запитвания останаха без отговор. “Никакви синини” Посолството на Виетнам в Москва отхвърли обвиненията в незаконни действия спрямо работниците.

Първият секретар на мисията Нгуен Хунг Ан заяви за виетнамската редакция на Би Би Си: “Работниците са дошли в Русия да работят, а не да стачкуват. Те казват, че 17 души са били пребити, но доказателства няма, никакви признаци, никакви синини, тъй че не можем да правим някакви изводи. Четири пъти сме били във фабриката, молихме ръководството да подобри условията за труд и да вдигне заплатите”.

Няколко дни след като Би Би Си разговаря с мигрантите, във фабриката пристигнаха за проверка хора от руската Федерална служба по миграцията. Те откриха там 75 души, заключени в малки помещения, без никакви документи у тях.

Шефът на инспекционния екип Константин Павлов съобщи, че на мястото са били извикани и служители на полицията. “Във фабриката са открити белези на криминално престъпление; случаят се разследва”, заяви инспекторът.

Двайсет и четирима работници от фабриката бяха признати за нелегално пребиваващи. В най-скоро време те ще бъдат депортирани във Виетнам. Виетнамското посолство предложи безплатно да върне в родината, ако пожелаят, и останалите мигранти.

Срещу фабричните шефове се води разследване. Те може да бъдат привлечени към отговорност за организиране на незаконна миграция. Фабрика “Винащар” е само едно от десетките подобни предприятия, създадени от виетнамски бизнесмени в Русия.

Виетнамските граждани, работещи в Русия, се броят с хиляди. И мнозина от тях са поставени в същите условия, каквито видяхме във “Винащар”.

БТА

Станете почитател на Класа