Османските имоти в България да бъдат върнати на мюсюлманите

Анкара. Когато проучване за османските имоти в България докаже, че те принадлежат на мюсюлмани, българското правителство ще започне работа по връщането на тези имоти на мюсюлманското малцинство, пише вестник “Заман”, позовавайки се на Организацията за ислямско сътрудничество.
Изследователският център за ислямска история, изкуство и култура на организацията е завършил свое проучване, посочващо имената на имоти, принадлежали на Османската империя по времето на управлението й над днешна България, и представя подробна информация за имотите, целейки да докаже, че те трябва да принадлежат на мюсюлманското малцинство и да убеди правителството да признае правото им над тях.
Проучването, което ще бъде публикувано до няколко месеца, ще позволи на мюсюлманите в страната да научат повече за местните мюсюлмански имоти.
Пред вестник „Заман” директорът на центъра Хали Терен казва, че макар изследването да не е публикувано, организацията вече го е изпратила до някои мюсюлмански фондации в България, за да им позволи да започнат процедурите по подаване на документи възможно най-скоро. Той допълва, че подобни изследвания ще бъдат направени и за други балкански държави, като Гърция и Македони.







www.focus-news.net

Станете почитател на Класа