„Катимерини”: Гръцката коалиция одобри исканите от международните кредитори икономии

Атина. Напрегнатата и тежка среща между гръцките коалиционни партньори в сряда завърши благополучно, след като лидерите на ПАСОК и Лява демокрация, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, се отказаха от възраженията си срещу плановете за това как Гърция да реализира икономии на стойност 11,5 милиарда евро, поискани от тройката кредитори. По този начин двамата лидери отстъпиха пред премиера Андонис Самарас, върху който пада цялата отговорност за преговорите между Атина и нейните кредитори, коментира гръцкият вестник „Катимерини”.
В сряда Венизелос и Кувелис се отзоваха на срещата с резерви относно вероятността за постигане на съгласие за икономиите. В частност, Венизелос смяташе, че едва половината от бюджетните съкращения могат да бъдат направени сега поради опасенията за отражението им върху гръцката икономика. Освен това, двамата коалиционни партньори искаха предоговаряне на условията по вече сключеното споразумение в рамките на спасителния план за Гърция.
От своя страна, Самарас беше убеден, че Атина може да поиска по-добри условия единствено след приемането на икономиите и след като покаже, че ще навакса с изпълнението на структурните реформи.

http://focus-news.net/?id=n1682106

Станете почитател на Класа