Никаб върху екрана

Единственото женско лице, което може да си види в каирското студио на нов ислямски телевизионен канал е това на една кукла. Жените телевизионни звезди са покрити от глава до пети - виждат се само очите им.

Мария Ти Ви се ръководи главно от жени. Те са операторки, водят шоута и интервюират гостите си жени - от лекарки до студентки по ислямска теология. Не могат обаче да си показват лицата по време на предаванията и мъже нямат право да се появяват в ефир, дори и чрез включване по телефона.

Увити в дълги черни роби и шалове, известни като никаби, с подходящи черни ръкавици, жените се различават само по гласовете си и процепите за очите.

Телевизията, която започна да излъчва миналата седмица с началото на мюсюлманския свещен месец Рамазан, е създадена от Ахмед Абдала като част от по-големите му усилия да разшири панарабската сателитна телевизия Умма Ти Ви.

Шоутата варират от програми за разкрасяване, където водещите обсъждат трикове за гримиране без всъщност да ги показват на практика, до програми по здравни и брачни теми. Куклата се използвана в сатирично шоу, което пародира водещи новини.

“Дори и ако цялата ви къща е осветена със свещи, не се разочаровайте, когато съпругът ви се върне у дома след дълъг работен ден и не забележи това”, каза Абир Шахин, водеща на шоуто “Първата година от брака”.

Абдала, известен с прякора си Абу Ислам, заяви, че целта е жените да разберат, че не трябва да разкриват красотата си на света, за да бъдат забелязани.

“Поставям началото на нова телевизионна ера за жените, които носят никаб, за нов тип жени”, каза Абдала, облечен в традиционна мъжка бяла египетска роба, известна като галабея.

Тази стъпка отразява културните промени в момента в Египет след като консервативните мюсюлмани дойдоха на власт след свалянето на светския режим на Хосни Мубарак по време на революцията миналата година.

Ислямистите бяха силно потискани с десетилетия, а стотици от тях бяха вкарани в затвора като опозиционни фигури.

Умма Ти Ви беше щурмувана няколко пъти от силите за сигурност на Мубарак и заради финансови проблеми беше закрита през 2008 г. Самият Абу Ислам е бил задържан най-малко четири пъти, най-дълго за 22 дни.

Телевизията започна отново да предава миналата година в момент, когато фундаменталистките “Мюсюлмански братя” и ултраконсервативните салафисти се очертаха като най-влиятелната политическа сила в периода след Мубарак.

Мохамед Морси от египетските “Мюсюлмански братя” стана първият свободно избран президент на Египет, въпреки че военните, които поеха властта по време на прехода, се опитаха да ограничат правомощията му заедно с ислямисткото влияние.

По-рано тази година Умма Ти Ви беше щурмувана от военната полиция, която иззе камери и остави офисите в пълен безпорядък, разказа Абу Ислам.

Консервативният ислям и най-отличителният му белег, никабът, изглеждат във възход на египетската културна сцена и пускането на Мария Ти Ви е опит да отговори на очакванията на една нарастваща част от обществото.

Преди десет години никабът не се срещаше често в Египет и продължава да бъде не толкова популярна мода. Повечето жени носят шал, който покрива косата, но не и лицето.

Все още в Египет е нормално да се видят жени в развяващи се черни роби, прикриващи формата на тялото; те преподават в университети, работят в офиси, разхождат се покрай река Нил или се возят на мотори със съпрузите си.

Мария Ти Ви излъчва по шест часа на ден по Умма Ти Ви, която Абу Ислам пусна за първи път през 2006 г. с помощта на дарения. Жените снимат шоу програмите в студията на Умма в апартамент на втория етаж на стара сграда, която гледа към една от най-големите джамии в Кайро на площад Абасия.

Побелелият и белобрад Абдала нарече Мария Ти Ви победа за жените, които носят никаб след години на дискриминация и несправедливост.

Много от тези жени открито защитават вярванията си въпреки критиките, че са репресирани и потискани от патриархални традиции.

“Както с всичко, има положителни и негативни реакции”, заяви Ислам Ахмед Абдала, син на директора на телевизията. “Но както и да е. Вървим си по пътя”.

Изпълнителният продуцент Аала Ахмед, която е дъщеря на Абу Ислам, защити канала с думите, че е време за един женски екип да представи нещо за жени от жени. “Целта ми е да достигна до част от обществото, до която досега никой не е се достигал”, каза тя.

Мария Ти Ви е кръстена на коптска християнска робиня, дадена на пророка Мохамед, за която той се оженил и освободил. “Искам да дам на децата възможност да видят тези жени и да си кажат “искам да бъда като тях…да създам поколение, което иска това и иска да бъде като тях”, каза Абу Ислам.

БТА

Станете почитател на Класа