Украйна: гореща есен след футболното опиянение

Няколко седмици след края на Европейското първенство по футбол в Украйна започва подготовката за парламентарните избори. Всички партии се борят с разочарованието на избирателите.

Защитниците на народното управление, което често недостатъчно добре се превежда просто с изтъркания синоним “демокрация”, са изправени пред постоянна дилема: от една страна, да имат великодушието да приемат изборен резултат дори тогава, когато победителят просто установява правилата за определяне на мнозинството, но не споделя съответния мироглед; от друга страна, да спират нередностите още в зародиш и да поддържат принципите на демокрацията, когато има опасност те да бъдат подкопани от инакомислещи.

По въпроса дали Украйна, която някога беше толкова превъзнасяна на Запад заради Оранжевата революция през 2004-2005 г. и която е най-голямата по площ държава в Европа с население 46 милиона души, е загубена за демокрацията има различни мнения. Все пак повечето хора в страната не са загубили вяра в демокрацията, настоява Андрий Биченко от киевския изследователски център “Разумков”: това може да не се изтъква достатъчно често, като се има предвид враждебно настроеното към демокрацията основно течение в други страни от ОНД.

Във всеки случай въпреки принципа на разделението на властите и в Украйна ерозията не беше прекъсната в зародиш - това може да се установи най-малкото в ретроспекция. Бързината, с която избягваният в чужбина президент Виктор Янукович подчини държавните институции след победата си на изборите през 2010 г. и с която се справи с противниците си дори чрез арести миналата година, накара колегите му в московския Кремъл да се пукат от завист.

Успешно според Карл Попър

Нещата не изглеждат толкова ясни, що се отнася до възможната смяна на властта. Според Карл Попър възможността за избиране на правителство е един от най-същностните признаци на демокрацията. По тази точка, макар и да изглежда парадоксално, Украйна отново се представи успешно. Затова в този смисъл украинската есен може да се окаже доста по-вълнуваща от много мачове от Европейското първенство по футбол.

През октомври ще бъде избран нов парламент. Това, което на други места или в други времена представлява редовно задължение на гражданите, в Украйна ще бъде моментът на истината. Ако Янукович си осигури мнозинство, това ще означава години на изолация от външния свят. Ако той не спечели, това ще означава, че поне е възможно да се възстанови вътрешнополитическият баланс на силите, въз основа на което би могло да се даде нов шанс на разделението на властите.

Какъв е залогът става ясно от няколко факта: поставянето на харизматичната бивша министър-председателка и настояща опозиционна лидерка Юлия Тимошенко зад решетките за седем години за злоупотреба със служебно положение, защото през 2009 г. е сключила неизгоден газов договор с Русия, развали образа на Янукович. ЕС обвърза споразумението за асоцииране с Украйна с доказателства за по-честни избори.

Международният валутен фонд, който в началото имаше възможност за конструктивно сътрудничество с Янукович, спря плащанията миналата година, защото Янукович не увеличи цената на газа за населението, а националната банка не смекчи въздействието на външната криза чрез стриктно придържане към фиксиран валутен курс. От друга страна, Русия е недоволна, че Янукович не играе по свирката на Москва, и не се вслушва в призивите за понижаване на цената на газа.

Средната класа е изправена пред дилема

Самите украинци живеят между тези деликатни фронтове. Те не само станаха свидетели на промяна на изборното законодателство в полза на Янукович, а и виждат как спира увеличаването на олигарсите. Тъй като малките и средните предприятия се разглеждат като показател за наличието на демокрация, те са поставени на колене от близките до президента кръгове чрез данъчна политика и враждебни мерки, така че броят им само през 2010 г. намаля с 30 процента, а 1,5 милиона души загубиха работата си, обяснява главният икономист в украинския Център за социално-икономически изследвания Владимир Дубровский.

Рамковите условия не се подобриха, което може още повече да навреди на и без това слабия растеж във време на стагнация. Инфлацията вече се превърна в дефлация. “Икономическата ситуация е тема номер едно за всички”, каза Биченко. “Но понеже Янукович изчерпва аргументите си, неговата Партия на регионите отклонява вниманието с деликатния въпрос за превръщането на руския във втори държавен език”, заяви той.

Със закона, чието подписване тактично забавя, Янукович се стреми да активизира своята база от избиратели в Източна Украйна. Проблемът не е че той има по-лош рейтинг от опозицията. Също като нея той изпитва трудност да мобилизира хората. Проблемът е да преодолее препятствието на слабата икономика, в което някога вече се препъна Тимошенко. “На есен със сигурност има опасност от нестабилност”, каза Дубровский. “Вижда се само как се проявява тя”, заяви той.

БТА

Станете почитател на Класа