Съвременните лаптопи – все по леки и мощни

Големите технологични иновации в последните години непрекъснато увеличават екстрите в електрониката, а теглото и цената падат надолу. Факт е, че това доста „разглези” потребителите и те започнаха да искат все още и още. Само преди няколко години всички бяха доволни от настолните си компютри, макар че заемаха много място. Сега изборът от лаптопи цени, модели, промоции и оферти е толкова широк, че в магазините на човек му се замайва главата.

Една голяма мъка за всеки, който ползва някое „умно” устройство е времето, за което пада батерията. Особено за хора, които по цял ден са навън и няма къде да си заредят батериите. Те с нетърпение очакват новото поколение лаптопи с батерии, които ще издържат по цял ден непрекъсната работа. Една възможност за по-дълга автономна работа е покупката на ултрабук. С такова леко и удобно устройство човек може да има около 7 часа работа на батерия. В последно време повечето лаптопи издържат до 3 часа, което не е никак зле. Естествено, ако лаптопа се натоварва прекалено, няма да издържи дълго на батерия. Тежки игри или мултимедия ще изядат заряда в батерията за около час. За офис работа или просто сърфиране в интернет батерията ще издържи максимално дълго, според капацитета си.

Сравнявайки възможностите на процесорите на настолните компютри и тези на предлаганите по магазините лаптопи, се вижда, че няма голяма разлика. Ако има такава, тя е в полза на лаптопите. За специалистите, които разбират какво означават параметрите на процесора, рам паметта и останалите описани технически характеристики, изборът на лаптоп е лесен. Те знаят какво точно им трябва и го купуват. За обикновения потребител обаче, тези описания нямат особено голямо значение – сега дори и най-евтиният лаптоп има предостатъчно ресурс за една безпроблемна работа. Сърфиране в мрежата, слушане на музика, гледане на клипчета и игри – това са нещата, които обикновено правят хората на своите лаптопи. За тази дейност всички лаптопи са подходящи, дори и тези с най-слаби параметри.

Що се отнася до специалистите, които работят с тежки приложения, те си купуват специализирани лаптопи, издържащи на натоварванията. Масовият потребител желае на първо място перфектен звук. Същото се отнася и за картината – затова производителите влагат много усилия при разработките на мониторите. Дисплеят е най-важен и за всички останали електронни джаджи, които хората носят по джобовете и чантите си. Удобна клавиатура, с ясни букви – това е желанието на всички, особено на тези, които носят очила.

Не на последно място е дългият гаранционен срок – повечето хора търсят лаптопи с над две години гаранция. Всеки си казва, това е техника, разваля се и е прав. Може закупеният лаптоп да издържи с години, без никаква повреда, но ако възникне проблем, гаранцията ще спести доста пари на купувача. Едно качество, което е особено важно за почти всеки потребител, независимо от възраст, пол и занимание, е дизайна на лаптопа – всеки го избира според собствения си вкус и предпочитания, често дори за сметка на техническите параметри.

websol.bg

Станете почитател на Класа