Билет за дестинация по избор – награда на БИАФ 2011

Двама от посетителите на авиошоуто, което ще се проведе на 3 и 4 септември на летище Крумово в Пловдив, ще спечелят авиобилет до дестинация по избор, осигурен от България Ер. Наградата е част от изненадите, които ще посрещнат гостите на авиофестивала. Невиждани досега у нас демонстрации и акробатични полети, изпълнявани от гостуващите топ пилоти, ще бъдат изпълнявани по време на шоуто в небето над Крумово.

Трите големи световни авиошколи – американската, западноевропейската и руската, идват да покажат своите възможности на БИАФ 2011. Ще бъде демонстриран шведският Gripen, който може да каца и на обикновени шосета, в рамките на 10 минути да бъде презареден и отново да влезе в бой. Тук ще дойде и Eurofighter Typhoon, смятан за най-модерния изтребител в света за момента. За пръв път пристига у нас и МиГ-29М с обратна векторна тяга на двигателите. Благодарение на тази технология, самолетът ще изпълнява във въздуха маневри, смятани доскоро за немислими. Демонстративният тим на швейцарските ВВС, американски пилоти с F-16 и българската бойна авиация са част от участниците, които ще покажат уменията си на топ пилоти. Лека авиация и ретросамолети, сред които и легендарният Messerschmitt 109, също ще летят над Крумово.

Част от шоуто ще бъде и уникалното за страната ни състезание, в което болид от Формула 2 ще се опита да надбяга супермодерния изтребител МиГ-29. Зад волана на колата ще седне Пламен Кралев - един от най-успешните ни автомобилни пилоти.

 

За БИАФ 2011

През 2011 година се навършват 100 години от решението на правителството на Царство България за създаване на военна авиация. За тържественото отбелязване на тази историческа годишнина, организаторите – Военновъздушните сили на България и фондация „Български Военновъздушни сили”, съвместно със съорганизатора ДП „Ръководство на въздушното движение”, организират с подкрепата на МО, МТИТС и МВР тържественото честване на 100 годишнината от създаването на Българската авиация. За подобаващото й отбелязване, в периода 2-4 септември на летище Пловдив се организират юбилейна научно-приложна конференция на тема „100 години Българска авиация – минало, настояще и бъдеще” и осмия български международен авиационен фестивал БИАФ 2011.

В рамките на БИАФ 2011 ще се проведат въздушен показ на авиационна техника (авиошоу), наземен показ на авиационна техника, в това число и най-новите достижения на водещите световни производители и спонсори на БИАФ 2011 като консорциумите EADS, който ще покаже Eurofighter 2000 Typhoon, SAAB - със самолета Gripen и тренажор за подготовка на летателен състав, Lockheed Martin, Diehl и Messerschmit също ще демонстрират своите технологии. Те ще участват и с презентации в юбилейната научно-приложна конференция.

След откриването на фестивала, на 3 септември започват неговите три етапа – Минало (с наземен ретро парад на първите самолети на България). Вторият етап – Настояще ще се открие от българските военновъздушни сили. В него ще участват самолети, които са на въоръжение във ВВС в момента. В етапа ще се покажат идеологията на провеждане на въздушни операции по евакуация по въздуха с бойното и осигуряване и пожарогасене с вертолет. Ще участва и швейцарската демонстрационна група със самолет Пилатус. В етап Бъдеще, в който трите световни авиационни школи - европейската, руската и американската, ще демонстрират качествата на самолетите, с които ще участват в БИАФ 2011. Ще се видят за пръв път в полет в българското небе самолетите Тайфун и Грипен на европейската школа; МиГ-29М ОВТ на руската школа и Ф-16 на американската школа. След този етап, авиационният дух ще се поддържа от полетите на леката авиация до закриването на летището за посетители в 18:30 ч.

Участие в авиошоуто до този момент са потвърдили ВВС на Германия, Гърция, Италия, Румъния, Швеция и Швейцария и САЩ.

 

ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Фестивалът е разположен на 75 хил. кв/м площ. На неговата територия има два информационни пункта - на входа и в непосредствена близост до пресцентъра. Провеждането на събитието е обезпечено с три пожарни коли, медицински пункт, четири големи хранителни зони, 50 търговски обекта, павилиони за сувенири, шатра за пилотите-ветерани. Има два обособени входа за посетители.

За улеснение на посетителите, Хеброс бус ще осигури автобуси, които ще тръгват към авиошоуто на всеки 15 минути от хотел „Тримонциум“ в центъра на Пловдив.

На 3 и 4 септември БДЖ ще удвои броя на влаковете между Пловдив и Асеновград, които ще пътуват на всеки 30 минути.

Паркинги за посетители: осигурени са терени за безплатно паркиране в непосредствена близост до входа на събитието. Схема с маршрутите за пристигане и заминаване на автомобили на зрителите и на пътниците за редовните авиолинии на летище Пловдив можете да намерите на сайта http://100.airshow-bg.com

На желаещите да посетят шоуто със собствен автомобил организаторите препоръчват да тръгнат достатъчно рано и да се съобразят с временната организация на движението на 3 и 4 септември. На тези дати пътят Пловдив – Асеновград ще бъде с особен режим.

Вход: посещението е с билети, които могат да се закупят на място, от мрежата на Ticketpro, или онлайн – чрез страницата на изложението http://100.airshow-bg.com

Детски кът: за приятното и спокойно пребиваване на посетители с малки деца е предвиден кът с детски занимателни надуваеми съоръжения.

Забранено е: внасянето на алкохол и наркотични вещества, носенето и използването на огнестрелно и хладно оръжие. Лица в нетрезво състояние няма да бъдат допускани на територията на БИАФ 2011.

Станете почитател на Класа