Четирима доброволци откраднаха държавен катер, за да спасят 18 човека

Из сводката на МВР – Бургас: « На 10.08.т.г. около 19.50 ч. в Локалния координационен център, който е част от интегрираната система за наблюдение на Регионален граничен сектор – Бургас, е получено съобщение за бедстваща яхта «Олимп» с шестима български граждани на борда, сред които и 12 годишно дете. Яхтата се е намирала в близост до остров Свети Иван край Созопол, но поради поривите на вятъра, достигащи на моменти до 18 м. / сек., е станала неуправляема и заседнала в скалите около острова, разположени в северната му част. В резултат на съприкосновението със скалите корпуса на яхта «Олимп» се пропукал и започнала да навлиза вода. Бедстващите успели да слязат на острова, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, придвижващи се с катер на Морска администрация «Спасител 4» и кораб на Регионален граничен сектор – Бургас. Спасителните действия са ръководени от Локалния координационен център, като до остров Свети Иван е доплувал катера, поради наличието на плитчини и скали. Около 21.40 ч. бедстващите граждани са откарани до созополското пристанище. Паралелно с възникналия с яхтата «Олимп» инцидент, служителите от Регионален граничен сектор – Бургас и Морска администрация са се отзовали на втори сигнал за бедстващи в морето двама мъже, които с рибарската си лодка са били в района на нос Колкита, южно от Созопол. Сигналът е получен, чрез тел. 112 в 20.35 ч., като рибарите са получавали светлинна сигнализация от патрул на Регионален граничен сектор – Бургас, разположен на скалите. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, рибарите са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация «Спасител 4» и кораба на Регионален граничен сектор – Бургас. Бедстващите са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали. Рибарите са откарани до созополското пристанище, откъдето са се прибрали по домовете си.»



Ако човек прочете този откъс от сводката или изгледа новините ще остане с впечатлението, че Гранична полиция и ИА «Морска администрация» (ИАМА) са направили егати спасителната операция. Направо готов сценарий за екшън с участието най-малко на Жан Kлод Ван Дам, Стивън Сийгъл и (разбира се) Брус Уилис.

Обаче misho.eu по съвсем разбираеми причини не вярва на полицейските сводки и за ужас на дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността” се свърза с участниците в спасителната операция. Истината всъщност се оказа, че няма нищо общо с фантазиите на бургаските пиари в униформа.



Какво се случва в същност?



След получаване на сигнала за бедствие по официални канали и чрез телефон 161 на Мтел, координационният център на Гранична полиция оповестява освен морска администрация и доброволческата организация Булсар. За късмет в Созопол са четирима човека – подводният археолог и фотограф Михаил Заимов (брат на бившия кандидат за кмет на София Мартин Заимов), Владимир Явашев, Матей Матеев и Илия Минев. Четиримата веднага тръгват към бедстващата яхта „Олимп”, въпреки високото вълнение от 4 бала. В продължение на няколко часа се правят опити за освобождаване на яхтата, но надуваемата моторна лодка на булсарци не е достатъчно мощна да изтегли заседналия съд. А заради високото вълнение (над 4 бала) на опасност се излага и живота на спасителите. Тогава булсарците се сещат, че на пристанището „Марина порт” стои на съхранение един от печално известните катери на Морска администрация – „Спасител 4”. Той така и няма назначен и обучен екипаж и стои като паметник на безидейната дейност на държавата по морска линия. След като се уверяват, че всички хора от яхтата са евакуирани на брега на островчето свети Иван, четиримата се връщат до „Марина порт” и заедно с управителя на пристанището „приватизират” собствеността на ИАМА и се връщат на мястото на корабокрушението.

В същото време се получава сигнал за бедствие на нова лодка – този път двама рибари са заклещени от големите вълни в далян с повреден мотор на лодката. Доброволците успяват с „откраднатия” катер да приберат с помощта на въжета екипажа на „Олимп” – 8 човека, от които 2 деца и да се притекат на помощ и на двамата рибари, които са спасени, въпреки че лодката им потъва.

Оказва се, че това не са единствените инциденти в същия ден. Хората на Заимов помагат на екипажите на още 2 катера в беда, единият от които потъва, а другият е изтеглен на пясъка. С това „сметката на спасените” от булсарци за 1 ден набъбва на 18 души !

Разбира се подвигът на тези мъже остава незабелязан от медиите. В официалните репортажи и прессъобщения цялата „слава” отива за Гранична полиция и ИАМА. А според Михаил Заимов през цялото време не е имало никакъв кораб на граничарите, имало е един изкаран катер от страна на администрацията, който се е оплел в мидените заграждения и въобще не е участвал в операцията. Най-фрапиращи обаче са изказванията на морската администрация и по-специално на и.д. шефа й в Бургас Жельо Вълков. Според него „И голям шанс, голям късмет извадиха, че в момента спасителните корабчета, които пуснахме, бяха на место и много бързо се помогна на хората». Големият шанс, капитане ми Жельо, е че доброволците ти «приватизираха» безпризорно оставения катер в «Марина порт». В противен случай вместо да се пъчиш по телевизията, щеше да броиш удавници.

Иначе престъпното бездействие на държавата по отношение на морското спасяване продължава и в момента. Някой трябва да разбере, че не може да се разчита на шепа доброволци да покрият целия морски район на отговорност. Защото в случая ако не беше подвига на тези няколко мъже, челните заглавия на вестниците щяха да бъдат за 18 трупа край Созопол. И ако на доброволците не може да се помага, поне не трябва да им се пречи. Защото току виж, вместо награда ги прибрали в полицията в Созопол да пишат обяснения как така са откраднали държавен катер. И да ги накарат да възстановят изразходваното гориво. А дирекцията за връзки с обществеността и протокол да обяви това за акция „Корабокрушенците”.

Източник: misho.eu

Станете почитател на Класа