Българските медалисти за месец Юли

Венелина Венева зае първо място в скока на височина на международния турнир по лека атлетика в гръцкия град Патра. Възпитаничката на треньора Георги Димитров окупира върха с резултат от 193 см.
Втора се нареди полякинята Камила Степанюк (Полша) - 188 см, а трета - представителката на домакините от Гърция и Тоня Стергиу - 185 см.
Четвърта е дъщерята на бившата световна рекордьорка Людмила Андонова - Виктория Андонова със 182 см.
В спринта на 200 метра Йордан Илинов финишира четвърти с 21,03 секунди, а победител е Енсли Угс (Ямайка) - 20,58 секунди.


Ваня Стамболова финишира втора на 400 метра на турнира от календара на Европейската асоциация в Барселона.
Резултатът на българката е 51,05 сек, а първа с рекорд на турнира от 50,95 сек. е Антонина Ефремова (Украйна).
В сектора за троен скок показващата силна форма от началото на сезона Петя Дачева зае призовото трето място с 14,08 м. Първа е словенката Снежана Родич – 14,35 м.
Завърналата се наскоро на пистата, след контузия Инна Ефтимова е четвърта във финала на 100 метра с 11,73 сек. Победителка е Лукас Порша (САЩ) с 11,42 сек.
На скок на височина Венелина Венева-Матеева е осма с 1,80 м. Победителка с рекорд на турнира от 2,00 м е Шонте Хауърд-Лоу (САЩ).
Турнирът в Барселона се проведе на олимпийския стадион точно 17 дни преди старта на 20-ия шампионат на Европа, домакин на който също ще е столицата на Каталуня.

Българката Габриела Антова стана европейска шампионка по шахмат за момичета до 8-годишна възраст в Суботица. Тя спечели златния медал, играейки шахмат в стил "Боби Фишер" - с 9 точки от 9 възможни, тоест с 9 победи в 9 партии!! Малката европейска шампионка е ученичка във втори клас на 32-о училище "Свети Климент Охридски" в София.
Треньорът й Стефан Стойнов я засипа с похвали след успеха. „Габриела е много талантливо дете, просто супер. Занимава се с шахмат едва от година и половина, но има невероятен напредък. Има 1000 качества, дадени й от природата. За титлата трябва да благодарим и на директорката на 32-о училише Костова. Тя ни отпусна помещение в училището, където работя с млади шахматисти", заяви той.
Габриела Антова е абсолютна шампионка на София за нейната възрастова група на всички видове шахмат - блиц, ускорен и класически, член е на клуб Шах 21 с президент д-р Михаил Илиев. Момичето живее със семейството си в столичния квартал Люлин. Баща й Андрей Антов е счетоводител, а майката Светлана Антова е банков служител.

Най-добрата българска състезателка в тройния скок Петя Дачева спечели първото място на турнира в Лиеж от календара на Европейската атлетика.
Националката постигна в най-добрия си опит 14,33 метра. Втората българка в тази дисциплина Андриана Бънова са нареди пета с 13,74 метра. В спринта на 100 метра Ивет Лалова е пета с 11,44 секунди. Победата взе американката Глория Асумну с 11,18 секунди.



Станете почитател на Класа