Тест предвижда дали ин витро оплождането е успешно

Американски изследователи са разработили формула, според която може да се предвиди дали лечението за безплодие ще бъде успешно, съобщи Ройтерс. Според учените новият тест ще спести на двойките агонията и опита от многобройни опити за забременяване чрез ин витро оплождане. При процедурата ин витро яйцеклетката и сперматозоидите се оплождат в лаборатория, след което ембрионите се имплантират в матката на майката, за да продължат развитието си. Да се предвиди дали ембрионът ще се закрепи, е сложно и докторите разчитат много на възрастта на жената.
Екип, ръководен от д-р Майлин Яо от Станфордския университет в Калифорния, решава да проучи редица фактори, влияещи върху успешността на процедурата, включително възрастта на жената, но също и доколко успешно и бързо расте ембрионът, хормоналния отговор на лечението и условията в утробата на жената по времето на имплантиране на ембриона. Учените са използвали данни от 5000 ин витро оплождания, извършени в болницата в Станфорд за периода от 2003-2008 г.
Близо 80 милиона двойки по света и 7,2 милиона в САЩ страдат от безплодие. През 2008 г. в Съединените щати са извършени 140 000 опита ин витро. Около 1% от американчетата се раждат след процедури ин витро, както и милиони деца в света. Първото „бебе в епруветка“ се роди във Великобритания през 1978 г. Яо и колегите й работят с компанията Univfy, която се зае да разработи и комерсиализира разработката. Компанията очаква одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата, за да пусне теста на американския пазар още тази есен.

Станете почитател на Класа