Извънземни общуват с нас чрез социални мрежи

Изглежда, че експанзията на феномена социална мрежа не познава граници. Според американски учени извънземните вероятно не са имунизирани срещу „Туитър“, съобщи „Дейли мейл“.
Вероятно инопланетяните използват космически „туит“-ове в опит да се свържат с нас от десетилетия, но ние все още не сме успели да ги засечем, твърдят изследователите от Калифорнийския университет. Въпреки че „изгубените в пространството“ постинги едва ли са ограничени точно до 140 символа, както в „Туитър“, учените твърдят, че извънземните е по-вероятно да изпращат кратки адресирани съобщения, отколкото непрекъснати сигнали, излъчвани във всички посоки. Това според тях е така, защото извънземните цивилизации вероятно се стремят да ограничат използваните ресурси и да използват ефикасна сигнализираща технология.
“Независимо каква е формата на живот, еволюцията се стреми към икономия на ресурсите. Изпращането на сигнали на разстояния от светлинни години изисква огромни ресурси“, твърди Грегъри Бенфорд, астрофизик от Калифорнийския университет. Той и брат му Джеймс, президент на Microwave Sciences, разгледали въпроса за издирване на друга форма на живот от извънземна гледна точка. Те направили заключението, че учените, участващи в американското изследване на извънземен интелект, или SETI, може да са използвали погрешен подход през последните пет десетилетия. Според братята Бенфорд извънземните сигнали едва ли се разпространяват във всички посоки, а най-вероятно са по-точно насочени в обхвата между един до десет гигахерца широколентов сигнал. Затова според тях подходът на SETI може да пропусне лесно кратки съобщения, подобно на тези в „Туитър“, като например „Ние сме тук“. Освен това двамата учени смятат, че вместо вниманието да е насочено към разположени наблизо звезди, трябва да се обърне повече внимание на центъра на галактиката. „Звездите там са много по-стари от нашето Слънце, което предполага по-голяма възможност за контакт с друга цивилизация, отколкото, ако насочваме приемателите на SETI към по-нови и по-малко претрупани краища на нашата галактика“, смята Грегъри Бенфорд.

Станете почитател на Класа