Намериха дървен Стоунхендж в равнината Салисбъри

Древна дървена версия на Стоунхендж бе открита близо до известния каменен монумент в равнината Салисбъри в Южна Англия, съобщи „Дейли телеграф“.
Археолозите от Университета в Бирмингам, провеждащи изследването за милиони паунди, са намерили кръгъл изкоп, разположен около по-малък кръг от дълбоки изкопи, широки около метър, за които се смята, че някога са били запълнени от дървени стълбове. Новият кръгъл монумент, датиращ от неолита и бронзовата епоха, е бил намерен на около 900 метра от известния каменен кръг в равнината Салисбъри. Според археолозите той е бил построен по същото време, по което е бил завършен и Стоунхендж – преди около 4500 години.
Дървеният кръг има два входа – от североизточната и югозападната стран, и е разположен около древна гробница, за която се смята, че се е появила по-късно. Засега се събират данни за мястото, за да се изгради виртуална картина на района от времето на изграждането на Стоунхендж. Мненията по въпроса, защо е бил построен древният монумент, се различават, но повечето експерти смятат, че той е бил използван като гробница през първите 500 години. Миналата година британски учен изказа хипотезата, че мястото е било използвано за танцуване на фона на музика в стил транс. Експертите са убедени обаче, че се очакват още открития в района, тъй като 90% от територията около Стоунхендж никога не е била разкопавана.

Станете почитател на Класа