Подобрени изкуствени кристали абсорбират два пъти повече CO2

Южнокорейски и американски химици подобриха дизайна на вид изкуствени кристали и удвоиха количеството въглероден диоксид, което те могат да погълнат и съхранят, съобщи Ройтерс.
Известни като метал-органични съединения, тези кристали представляват порести, стабилни структури, които могат да абсорбират и компресират газове в много малки пространства. Учените се надяват, че подобни материали могат да улеснят производството на чиста енергия и да помогнат за улавянето на въглеродните емисии, преди те да достигнат до атмосферата.
Учените от Калифорнийския институт за наносистеми подобрили съществуващия кристал MOF-177 и създали две нови версии – MOF-200 и MOF-210, които могат да задържат до два пъти повече CO2. Южнокорейски учени от сеулския университет „Сонгсил“ са помогнали в разработването на кристала MOF-210. По думите им порестата структура значително подобрява ефективността на кристалите, тъй като по този начин се увеличава площта им. Един грам от подобрените кристали може да се разпростре на 5000 кв. метра, обясняват учените. Кристалите могат да се изработват и от евтини компоненти като цинков оксид и терефталат.

Станете почитател на Класа