Разкриха тайната за надмощието на чернокожите спринтьори и белите плувци

Американски учени се заеха с едно от табутата в съвременния спорт и смятат, че са успели да обяснят защо чернокожите атлети обират всички медали в спринтьорските дисциплини, докато най-добрите плувци са бели, съобщи „Дейли телеграф“.
Това несъответствие в спортните постижения обаче повдига въпроси от чувствителни теми като различията между отделните раси, които рядко се обсъждат в публичното пространство. Американски учени обаче рискуваха и обявиха теорията, според която законите на движението обясняват различията в представянето на атлетите с различен цвят на кожата. Според тях при черконожите спринтьори центърът на тежестта е разположен по-високо, което им позволява да се връщат на земята по-бързо след всяка крачка. Това от своя страна им дава предимство от 0,15 секунди пред белите им съперници. По-ниският център на тежестта от своя страна дава предимство на плувците, тъй като по-голяма част от тялото се намира над водната повърхност и така плуващият може да развие по-висока скорост.
Учените от университета „Дюк“ в Северна Каролина и от университета „Хауърд“ във Вашингтон използвали налични данни от телесните параметри на войници от различни националности и установили, че центърът на тежестта при хората от западноафрикански произход е разположен с 3% по-високо, отколкото при белите хора.

Станете почитател на Класа