Тестваха течна броня, която спира куршуми

Британски учени от BAE systems в Бристол тестваха течна броня, която спира куршуми, съобщи Би Би Си.
Изследователите комбинирали тази „втвърдяваща се течност“ с полимера кевлар, за да създадат нов противокуршумен материал. Компанията пази формулата на течността в тайна, но се знае, че тя действа, като абсорбира силата на удара на куршума и реагира на тази сила, като се втвърдява. От BAE systems описаха технологията като „противокуршумен крем“.
„Бронята много прилича на крем, тъй като молекулите й се заключват една за друга, когато бъде нанесен удар“, обясни бизнес мениджърът Стюарт Пени, отговарящ за развитието на материалите в компанията.
Втвърдяващите се течности не са непознати за научните изследвания в областта на отбраната. В американските лаборатории за военни изследвания също са правени опити с подобни течности. Според BAE systems обаче последните тестове представляват първото сигурно доказателство, че течната броня може ефективно да защити войниците от куршуми и шрапнели. Експертите вярват, че на основата на тази течност може да се разработят много по-леки, гъвкави и по-ефективни бронирани жилетки за войниците. „При стандартните бронирани жилетки използваме дебел, тежък и многопластов кевлар, който ограничава движенията и допринася за умората при носенето им“, обяснява Пени.
При експериментите учените използвали мощно газово оръжие и изстреляли метални куршуми, съдържащи сачми, със скорост 300 м/сек последователно срещу два вида тестови материали – 31 слоя необработен кевлар и 10 слоя кевлар, комбиниран с втвърдяващата се течност. „Кевларът с течност действа много по-бързо и следите от удари не са толкова дълбоки“, обобщава Пени.


Създадоха изкуствена кръв за бойното поле

Американски учени са разработили изкуствена кръв, която скоро ще може да се използва за преливане на ранени войници на бойното поле, съобщи „Дейли мейл“.
Генетично обработената кръв е създадена с помощта на клетки от пъпна връв и технология, която имитира начина, по който костният мозък работи, за да произведе големи количества червени кръвни телца. Програмата е започната през 2008 г. от изследователското крило на Пентагона – ДАРПА. Компанията Arteriocyte, която получи близо 2 млн. долара за проекта, вече е изпратила първата партида от нулева кръвна група, която ще бъде тествана от Американската администрация по храните и лекарствата. Клиничните тестове вероятно няма да започнат преди 2013 г., но от компанията смятат, че изкуствената кръв може да влезе в употреба в армията до пет години.

Станете почитател на Класа