Формула предвижда задръстванията по пътищата

Математически модел, създаден от американски учени, може да предвижда задръстванията по пътищата, съобщи „Дейли телеграф“.
Математици от Масачузетския технологичен институт разработили формула за „фантомни“ задръствания, базирана на уравненията, които описват детонационните вълни, предизвикани от експлозии.
“Фантомни“ задръствания са тези, които се случват без очевидна причина, като например пътен инцидент или ремонт. При натоварен трафик обаче всяко незначително смущение, като например рязко спиране на един автомобил, се усилва, а забавянето на автомобилите по-назад се удължава. В крайна сметка много далече зад първоначалното смущение се образува истинско задръстване.
Аслан Касимов от математическия факултет на Масачузетския технологичен институт и неговият екип установили, че задръстванията приличат на детонационни вълни, тъй като имат ключови точки, които отделят секторите на по-ограничено движение от тези на по-спокоен трафик. Уравненията, подобни на тези, описващи механиката на флуидите, определят пътните задръствания като самоподдържаща се вълна. Учените използвали променливи като скоростта и натовареността на трафика, за да изчислят условията, при които ще се формира задръстване и колко бързо то ще се разпространи. Моделът не може да помогне за разсейване на задръстванията, но може да улесни експертите по административно планиране да установяват къде е най-вероятно те да се формират и така те да се предотвратяват по-ефективно.

Станете почитател на Класа