Откриха гел за възстановяване на зъбната тъкан

Екип от френски учени откри гел, възстановяващ зъбната тъкан, което досега се смяташе за невъзможно, съобщи “Нюз.ру”. Очакванията са, че новото откритие ще направи революция в стоматологията. Вместо на пациента да бъде поставяна пломба, зъбът ще бъде покриван с гела и той ще го възстанови. Откритието е направено в рамките на програма на френските стоматолози за намаляване на интервенциите при зъболечението до минимум. По този начин стоматолозите вече няма да са най-страшните лекари, защото отпадат манипулациите със стържещите машинки.
Гелообразната субстанция трябва да се нанася непосредствено на зъба, за да се активира процесът на самовъзстановяване.
От много години свръхчувствителността на твърдите зъбни тъкани е голям комплексен проблем за повечето хора. Предполага се, че всеки четвърти пациент, посещаващ стоматологичен кабинет, страда от това заболяване. Откритието може да се окаже началото на нова безболезнена терапия.
До момента новата технология не е тествана върху хора, но опитите с лабораторни животни са многообещаващи. Въпреки това учените смятат, че засега този гел може да се използва при неособено сериозни повреди на зъба, за тежките проблеми все още ще разчитаме на традиционната медицина.

Станете почитател на Класа