Имунната система толерира бременността

От имунологична гледна точка бременността като концепция не е логична, тъй като фетусът, който носи половината от бащиния геном, е биологично различен от този на майката, пише „Дейли телеграф“.
Фетусът е съставен от клетки и тъкани, които не са идентични с майчините, а имунната система е създадена точно за да намира и разрушава тази „различност“. Женското тяло успява да игнорира това противоречие в множеството от случаите, като по този начин бременността става възможна. Досега учените са обръщали малко внимание на този феномен, наречен „толеранс на бременността“.
Сега изследователи от Калифорнийския технологичен институт доказват, че женският организъм произвежда особен тип имунна клетка в отговор на специфичните фетални антигени – имуностимулиращи протеини – и тази реакция позволява бременността да продължава, без фетусът да бъде отхвърлен от тялото на майката.
„Откритието ни, че специфични регулаторни Т-клетки защитават майката, е стъпка, чрез която можем да разберем как женският организъм не отхвърля фетуса. Този основен биологичен механизъм е важен за здравето и на плода, и на майката“, заяви Дейвид Балтимор, професор по биология, носител на Нобелова награда през 1975 г. и един от авторите на проучването. Дълго време учените обсъждаха идеята, че имунната система на майката позволява този толеранс, но до този момент те нямаха доказателства, че той има имунологичен характер.

Станете почитател на Класа