Антитела неутрализират 90% от щамовете на ХИВ

Учени откриха две антитела, които могат да спрат заразяването на човешки клетки от над 90% от известните по света щамове на ХИВ вируса, съобщи „Сайънс дейли“.
Според тях тези антитела могат да се използват за разработване на подобрени ваксини срещу ХИВ, които един ден да предотвратяват или лекуват заразяване с вируса. Освен това методът, използван за идентифицирането на тези антитела, може да се приложи и за изолирането на терапевтични антитела за други заразни заболявания, смятат учените от Американския национален институт за алергии и инфекциозни заболявания. Екип от института открил две естествени антитела, наречени VRC01 и VRC02, в кръвта на пациент, заразен с ХИВ. Учените установили, че антителата използват необикновено молекулярно „устройство“, което насочват към специфични клетки, които създават антитела срещу ХИВ. Устройството е протеин на ХИВ, модифициран така, че да реагира само на антителата, специфични за мястото, където вирусът се свързва със заразяваните от него клетки. Изследователите открили, че VRC01 и VRC02 неутрализират повече щамове на ХИВ и по-ефективно, отколкото известните досега антитела. Освен това те успели да идентифицират структурата на VRC01 на атомно ниво, когато се свързва с ХИВ. Така учените успели да разберат как действа антитялото и с точност да установят къде то се прикрепва към вируса. Те използвали знанието си за структурата на вируса – в случая за външната повърхност на ХИВ, за създаването на молекулярни инструменти, които посочват с точност уязвимата част от вируса и показват антителата, които се свързват точно с тази част и така го обезвреждат. С помощта на тези подробности те започнали да разработват компоненти на бъдеща ваксина, която може да „научи“ човешката имунна система да произвежда антитела, подобни на VRC01, за да предотвратяват заразяване с повечето щамове на ХИВ по света.
Намирането на антитела, които да неутрализират ХИВ, е трудно, защото вирусът постоянно се променя, за да не позволи на имунната система да го разпознае. В резултат на тези мутации по света съществуват огромен брой варианти на вируса. Въпреки това учените са идентифицирали няколко области от повърхността на ХИВ, които остават непроменени във всичките му варианти. Антителата VRC01 и VRC02 се свързват с една такава част от вируса, с което му попречват да се прикрепи към имунните клетки. Именно това свойство обяснява изключителната им ефективност, смятат учените.

Станете почитател на Класа