Сладките напитки намаляват стреса и агресията

Сладките напитки, като чай със захар, могат да помогнат при намаляването на стреса в работата и да накарат хората да са по-малко агресивни, твърдят психолози, цитирани от „Дейли телеграф“.
Енергийният приток, който осигурява захарта, помага на мозъка да поддържа контрол върху импулсите си, което пречи на хората да реагират спонтанно, когато са под стрес. Учени от австралийските университети в Нов Южен Уелс и Куинсланд провеждат тест с доброволци, като едните пият лимонада със захар, а другите приемат напитката с изкуствен подсладител. Резултатите показват, че предпочелите захарта се справят по-добре, когато са под стрес. Австралийските психолози твърдят, че когато ни предстои работна среща с висшестоящ, ако преди това изпием сладка напитка, това може да повиши способността ни ефективно да потискаме агресивните си импулси. Учените са установили, че ако консумираме сладка напитка на път към вкъщи след натоварен ден, това може да намали агресията към семейството или другите шофьори, участници в трафика.
Глюкозата е нужна на мозъка, за да може той да изпълнява функции, които позволяват потискане на импулсите. И въпреки широкоразпространената идея, че консумацията на глюкоза може да доведе до „захарна еуфория“, предизвикваща импулсивно поведение, австралийските учени твърдят, че глюкозата увеличава контрола върху поведението, когато това е необходимо.

Станете почитател на Класа