Установиха точната връзка между обездвижването и затлъстяването

Учените от медицинския колеж в британския град Плимут поставиха под въпрос схващането, че липсата на физическа активност кара децата да напълняват. В действителност изследване на 200 деца от Плимут показва, че ефектът е точно обратният – напълняването ги кара да се обездвижват, съобщи Би Би Си.
Учените, провели изследването, твърдят, че програмите за ограничаване на затлъстяването трябва да се фокусират повече върху храната, отколкото върху физическите упражнения. Други експерти обаче оспорват тези твърдения.
Изследването не поставя под въпрос връзката между физическата активност и телесната маса, както и твърдението, че упражненията са полезни за децата. Учените се съмняват обаче в това, каква точно роля играе физическата активност в борбата със затлъстяването.
Те изследвали над 200 ученици в продължение на 11 години, като наблюдавали телесната им маса и физическата им активност на равни интервали през три години. Учените не установили никаква индикация, че повишаването на физическата активност оказва влияние върху теглото, но открили, че децата, които напълняват, ограничават упражненията. Резултатите показват, че повишаването на телесната маса с 10% при седемгодишните води до намаляване на активните упражнения с четири минути дневно. Според проф. Тери Уилкин разликата може да изглежда незначителна, но с времето тя се натрупва и балансът се променя драстично.

Станете почитател на Класа