Създават до 1000 пъти по-бърз интернет

Учени от Масачузетския технологичен институт разработиха технология, която според тях не само ще направи интернет от 100 до 1000 пъти по-бърз, но може да гарантира много по-евтин достъп до бързоскоростен трансфер на данни, съобщи сайтът на института.
Ключът към подобно сериозно подобрение се крие в рутерите, които насочват трафика в глобалната мрежа, смята Винсънт Чан, професор по компютърни науки в Масачузетския технологичен институт. Според него подмяната на електрическите сигнали в рутерите с по-бързи оптични сигнали ще направи интернет до 100 или дори до 1000 пъти по-бърз, като същевременно ще намали количеството изразходвана енергия.
Оптичните кабели имат широко приложение в интернет. Те предават информация по-ефективно от електрически сигнали, оптичните сигнали са по-сложни. Един рутер например има проблеми със справянето с оптични сигнали от различни посоки по едно и също време. За да се разреши този проблем, рутерите превръщат оптичните сигнали в електрически, за да могат да се съхраняват, докато се наложи да се обработват. След това те отново се превръщат в оптични сигнали, за да могат да бъдат изпратени обратно. Този процес обаче изисква време и енергия. Чан и неговият екип са разработили технология, която елиминира необходимостта от подобно превръщане. Те установили една определена пътека между две точки, които обменят огромни количества информация. Рутерите по тази пътека могат да приемат сигнали само от една посока и да ги изпращат също само в една посока. Тъй като сигналите не идват от различни посоки, се избягва необходимостта те да се превръщат в електрически сигнали, за да се съхраняват, което значително ускорява целият процес.

Станете почитател на Класа