Гените предвиждат ще живеем ли до 100 години

Американски учени разработиха метод, с който могат да предвидят дали един човек ще стане столетник, съобщи Би Би Си.
Откритието се базира на 150 генетични показателя, които се срещат при особено дълголетните хора. Екипът от Бостън създал математически модел, който извлича информация от тези показатели, за да изчисли шансовете на дадения човек да доживее до 100 години. Моделът се основава на най-мащабното изследване на столетниците в света. Дълголетието е рядко срещано – само един на 6000 души в индустриализирания свят достига такава преклонна възраст. Освен това 90% от столетниците се радват на живот без физически недъзи до 93-тата си година. Сега учени вярват, че са успели да разбият генетичната тайна на дълголетието. Те започнали своето изследване още през 1995 г. и оттогава са изследвали генома на 1000 столетници. Учените идентифицирали генетичните маркери, които най-видимо отличават столетниците от случайно подбраните хора.
Изследването е проведено от Паола Себастиани – професор по биостатистика в Бостънския университет, и Томас Пърлс – доцент по медицина, също в Бостънския университет. “Тествахме нашия модел върху отделна група столетници и установихме, че точността му е 77%“, обяснява проф. Себастиани. Според нея тези 23% грешки са доказателство, че генетиката е основния фактор при дълголетието, тя не е всичко, и околната среда и начинът на живот също оказват влияние. Учените смятат, че когато става въпрос за гени, предразполагащи към заболявания, свързани с възрастта, няма сериозни различия при дълголетниците и обикновените хора. „Това означава, че причината някои хора да живеят по-дълго не е липсата на генетични предразположения към заболявания, а по-скоро наличието на фактори, които подпомагат дълголетието“, твърди проф. Себастиани.
Един от съавторите на изследването вече работи по създаването на свободен уебсайт, където хората ще могат да използват математическия модел, за да изчислят своето предразположение към дълголетие, ако разполагат с генетичния си код.

Станете почитател на Класа