Разработват автомобилно гориво от CO2 и слънчева светлина

Нова технология за разработване на „фотосинтезиращо гориво“ може да доведе до създаването на автомобили, които се движат с „бензин“, направен от въглероден диоксид и слънчева светлина, съобщи „Ню сайънтист“.
Соларни реактори могат да превръщат въглеродния диоксид във въглероден моноксид, както и вода във водород и кислород. След това получените елементи могат да се използват за създаването на въглеводородно гориво с помощта на техника, известна като процеса „Фишер-Тропш“.
Горивата, получени по този начин, са подобни на тези, които в момента използваме, и затова не се изискват промени в дизайна на двигателите или бензиностанциите.
Един такъв реактор – CR5 в Ню Мексико, използва въглеродния диоксид, получен от електроцентралите, като в бъдеще учените се надяват да могат да го извличат директно от въздуха. Системата използва гигантско параболично огледало, което концентрира слънчевата светлина върху две камери, отделени от въртящи се пръстени от цериев оксид, който се нагрява до 1500 градуса по Целзий и освобождава кислород в една от камерите, след което кислородът се изтласква навън. При въртенето на пръстените церият се премества в другата камера. Въглеродният диоксид се вкарва вътре, а церият привлича една от кислородните молекули, образувайки въглероден моноксид и цериев оксид. Друг екип от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих използва подобна система, която вече може да използва въглеродния диоксид от атмосферата.

Станете почитател на Класа