Бизнес решенията зависят от това на какъв стол седите

Екип от учени от университетите “Харвард” и “Йейл” установиха, че обзавеждането и по принцип заобикалящата среда имат огромно влияние при вземането на решения и трябва да се предвиди, ако предстоят важни преговори, съобщи Би Би Си. Ако човек иска да постигне резултат на важна среща, трябва да се увери, че седи на твърд стол, защото седящите на мека мебел са по-склонни да отстъпват и да приемат условия, за които по-късно биха съжалили. Твърдият стол не предполага отпускане на седящия, не притъпява реакциите му, а жестикулациите са ограничени. Той по-лесно получава усещането, че контролира ситуацията. Седящият на мек стол се чувства по-сигурен и защитен, затова е склонен да прави компромиси и по-лесно приема поставените му условия.
Учените установиха също, че кандидати за работа, които са написали биографиите си на твърда клавиатура, според написаното изглеждат по-квалифицирани от тези, които са писали на по-мека.
В експериментите са участвали доброволци. Заобикалящата среда е от жизнена важност за човешкото поведение, затова не бива да се подценяват дори големината и материалът, от които са направени мебелите. Тези предмети, макар неодушевени, могат да променят ситуацията и психическата нагласа на хората и да помогнат в общуването.
Професор Кари Купър твърди, че човек трябва да подреди предметите около себе си спрямо това какво би искал да постигне.

Станете почитател на Класа