Продават за 200 000 евро къща, която произвежда енергия

Само срещу 200 000 евро вече може да се купи къща, която изцяло се задоволява със соларна енергия и в същото време произвежда ток. Уникалното творение е показано във вила Solar, в Мадрид, на изложението край река Мансанарес близо до Кралския дворец.
Соларната къща е създадена по проект на Института за модерна архитектура на Каталуня (IAAC). Изградена е от дървен материал с модерната технология, която досега не е била използвана. В нея са вложени 26 кубични метра дървени елементи от бял бор, които са изрязани с лазер, направляван от прецизен компютър, и са монтирани в огънати и хълмисти форми. Параметричната структура може да се приспособява към климата на различните страни и да отчита особеностите на заобикалящата я среда. Основите на къщата се издигат над подовата конструкция и оформят кухня-градина, в която обитателите могат да отглеждат чувствителни към температурните промени зеленчуци.
Директорът на IAAC Висенте Галарт казва, че създаването на тази къща има за цел да насърчи проектирането на самозадоволяващите с енергия сгради. “Ние създадохме Слънчевата къща, спазвайки средновековните принципи - проектантът и строителят да са едно и също лице” казва още той.

Проектът, върху който са работили архитекти и експерти от 20 страни, е разработен от Института за модерна архитектура в Каталуня, Центъра за елементарни частици към Масачузетския технологичен институт и световната Fab Labs мрежа. Той е плод на съвместните усилия на група водещи фирми, които работят за стимулиране изследванията в областта на енергийната ефективност.

По думите на Висенте Галарт формата на къщата отговаря на потенциала за производство на енергия. Докато през ХХ век формата на сградите се определяше от тяхната функция, в ХХІ век тя трябва да е съобразена с възможностите за генериране на енергия. Сградите трябва да бъдат като дървета, които функционират напълно самостоятелно, следвайки естествените принципи. Прототипът, който е изложен в Мадрид, има вътрешна обитаема площ от 70 кв. м. Външните му размери са - 5,4 м височина, 12 м дължина и 9 м ширина.

Нова парадигма на самозадоволяване

Някои експерти смятат тази къща за нова парадигма, която има капацитет да генерира енергия и да осигурява електричество за електроуредите.

Всички знаем, че още от зората на цивилизацията хората са се стремили да намерят места, в които да бъдат защитени от несгодите на климата. Тази къща отговаря на основните им нужди, разбира се, на нивото на съвременния ХХІ век. Fab Lab къщата произвежда енергията, която консумира, създава възможност за функциониране на зеленчукова градина, така че обитателите спокойно могат да задоволяват нуждата си от храна, имат възможност да ползват най-съвременните машини, с които да си направят мебели и други предмети за ежедневна употреба на основа на параметрични дизайни. Някои от частите на къщата са изградени с помощта на лазерен нож с вградени в него цифрови устройства за контрол.

Европейското изложение за соларни технологии, което се провежда за първи път в Испания през тази година, е под егидата на американското министерство на енергетиката. Над петнадесет проекта от университети по цял свят ще вземат участие в състезанието. Идеята е да се проектира такава енергийно ефективна къща, която да използва само слънчевата енергия. Проектите и прототипите ще трябва да преминат десет теста, свързани с архитектурата, дизайна, инженеринга, слънчевите системи, комфорта и иновациите и редица други изисквания.

Станете почитател на Класа